Hotele „Tonanti” i „Fontana” u Vrnjačkoj Banji ispod cene kupili su biznismeni bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, a država im je nakon toga dala i novčanu pomoć od 2,5 miliona evra da ih renoviraju, otkriva KRIK.

Da bi ovo bilo moguće, Vlada je prošle godine promenila propise i omogućila da državne subvencije dobiju i oni koji rekonstruišu hotele u banjama. „Tonanti” je kupio Aleksandar Papić, blizak ministru policije Nebojši Stefanoviću, a „Fontanu” Dragoljub Zbiljić, vlasnik „Južne bačke”.

Hoteli su zatim promenili vlasnika, ali su ostali u rukama ljudi povezanih sa SNS-om – Darka Đurovića, sinovca nekadašnjeg direktora „Koridora Srbije” i Milana Vlaisavljevića, poslanika ove stranke u Skupštini Vojvodine.

Vrnjačka Banja danas je veliko gradilište.

Ovu kraljicu banjskog turizma, kako je često zovu, godišnje poseti više od dvesta hiljada turista privučenih izvorima mineralne vode koja se koristi za lečenje mnogih bolesti, ali dosta posetilaca dolazi i zbog muzičkih festivala i karnevala.

Turizam donosi novac, te je u poslednjih nekoliko godina u banji renovirano ili izgrađeno nekoliko hotela.

Najluksuzniji od njih je „Tonanti”, otvoren u junu ove godine i prvi sa pet zvezdica u Vrnjačkoj Banji. Zauzima oko 12.000 kvadratnih metara i nudi sve što se očekuje od ovakvih hotela: predsednički apartman, igraonicu za decu, spa i velnes centar, đakuzi, bazene i tri konferencijske sale.

Na nekoliko stotina metara od njega, za oko zapada drugi hotel – „Fontana”, sa preko 200 soba i velnes centrom na nešto više od hiljadu kvadratnih metara.

Oba hotela pripadala su firmama koje su odvedene u stečaj a onda je njihova imovina ispod vrednosti prodata na licitaciji. Osim slične sudbine, „Tonanti” i „Fontanu” vezuje i nešto zanimljivije – njihovi novi vlasnici povezani su sa Srpskom naprednom strankom i njenim najvišim funkcionerima, otkriva KRIK.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu KRIK-a.