Nećemo odustati od ideje da se trgovinama zabrani rad nedeljom. Samo pristisak javnosti može da natera vlast da nesto preduzme, a očigledno je da vlasti ta priča ne odgovara, kaže Jugoslav Ristić, predsednik Sveza samostalnih sindikata Kragujevca i predsedavajući Socijalnog ekonomskog saveta grada Kragujevca. 

Da podsetimo, Socijalno ekonomski savet grada Kragujevca jednoglasno je, 12. novembra, doneo odluku da pokrene inicijativu za zabranu rada nedeljom u trgovinskoj delatnosti, osim na mestima gde je to neophodno (benzinske stanice, apoteke). 

- Dobili smo veliku podršku i građana i crkve. Imamo sve više saveznika, te se nadamo pozitivnom rešenju. Jedna od ideja je i da se održi okrugli sto u Beogradu, a pokrenućemo i jednu veliku kampanju, kaže Ristić.

U anketi Saveza samostalnih sindikata koja se nalazi na sajtu ove sindikalne organizacije 96 odsto od oko 4.700 anketiranih je podržalo inicijativu.

Poverenica  za zaštitu ravnopravnosti podržala inicijativu

Ideju Socijalno ekonomskog saveta grada Kragujevca podržala je i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankia Janković. Ona je Ministarstvu trgovine, turizma I telekomunikacija uputila inicijativu za dopunu Zakona o trgovini kako bi se pronašao prostor za unapređenje ravnopravnosti zaposlenih u trgovinskoj delatnosti.

U inicijativi se pored ostalog navodi da bi se dopunom Zakona o trgovini kroz  precizno definisanje odgovarajućih izuzetaka moglo propisati pravilo da trgovine ne rade nedeljom i u dane državnih i drugih praznika.

- Inicijativa je upućena s obzirom da najveći broj zaposlenih koji radi nadeljom je u sektoru trgovine, gde je zaposleno 200.000 radnika, odčega su preko 70% žene. Zaposleni u trgovini, u kojoj je organizacija radnog vremena takva da gotovo sve trgovine rade nedeljom, a slobodan dan najčešće dobijaju tokom nedelje. To stvara dodatni problem, imajući u vidu da vrtići ne rade vikendom, pa se javlja i problem čuvanja dece. Ovo se dalje prenosi na neodlučnost za zasnivanje porodice, što za Srbiju u kojoj je već decenijamanepovoljna demografska situacija, predstavlja veliki problem, navodi poverenica.

Poverenica podseća i da je Konvencijom Međunarodne organizacije rada između ostalog propisano da se razdoblje nedeljnog odmora mora, kad god je to moguće podudarati sa danom u nedelji koji je prema tradiciji ili običajima te zemlje određen kao dan odmora. 

Ministar Ljajić: To treba da bude racionalna odluka

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma itelekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da odluka o ukidanju rada nedeljom nesme i ne može da bude populistička, ma koliko je to popularno. 

- To mora da bude racionalna odluka koja je zasnovana na stručnim analizama, ozbiljnim istraživanjima, razgovorima koje ćemo voditi sa svim zainteresovanim stranama I tek onda ćemo izaći sa nekim predlozima, rekao je Ljajić.

Ministar je rekao da postoje različiti modaliteti I ukazao da je tek mali broj zemalja zabranio rad nedeljom. 

- Mi ne možemo ništa da uradimo što može da bude oboreno na ustavnom sudu, kao što se desilo u Hrvatskoj. Hoćemo dijalog, ali ne da se pravi populistička priča. Svakako, ko neće da radi nedeljom, ne mora, poručio je ministar.

Inicijativa Socijalno ekonomskog saveta Grada Kragujevca je proistekla iz, kako je ranije saopšteno, činjenice da je položaj zaposlenih u trgovini nezavidan, a veliko broj zaposlenih u ovoj delatnosti, obavlja posao sa samo 2 slobodna dana, kao i da ne postoji efikasan model kontrole njihovog radnog vremena. Pri tome su plaćeni kao da ostvaruju pravo na 40-časovno radno vreme nedeljom. Ovakvo radno vreme ima poguban uticaj na živote zaposlenih, ali i na njihove porodice.

Anketa koju je tokom novembra sproveo portal Pressek pokazala je da ideju da prodavnice nedeljom stave ključ u bravu podržavaju zaposleni u trgovinskim radnjama, kao i većina kupaca, ali i pojedini vlasnici radnji. VIDI LINK