Na pitanje Cenzolovke da li će i kada Radio-televizija Kragujevac ponovo biti privatizovana, odnosno koliko će dugo protivzakonito biti u vlasništvu Grada, u lokalnoj upravi u Kragujevcu kažu, citiramo: Nemamo odgovor!

Nema odgovora ni iz Ministarstva privrede, koje je nadležno za sprovođenje procesa privatizacije.

Nema odgovora na pitanja Cenzolovke ni iz Ministarstva finansija, koje je pravni naslednik Agencije za privatizaciju.

Kršenje zakona u vezi sa medijima od strane republičkih i lokalnih vlasti nije neobično u Srbiji, ali slučaj RTK – još drastičnije od misterije zvane Tanjug – pokazuje bahatost onih koji su sebe postavili iznad zakona ove države, kao i nezainteresovanost organa te države da to spreče.

Radio-televizija Kragujevac nezakonito postoji i finansira se iz budžeta Kragujevca već godinu i sedam meseci.

Ova televizija vraćena je u okrilje Grada posle neuspele privatizacije u julu 2017. godine. To je sprovedeno na osnovu Uredbe Vlade Republike Srbije, kojom je predviđeno da lokalne samouprave mogu da preuzmu osnivačka prava nad medijima na šest meseci. Taj rok je opštinama i gradovima ostavljen kako bi medije u svom vlasništvu pripremili za novu privatizaciju.

Šestomesečni period u slučaju Radio-televizije Kragujevac istekao je 6. januara 2018. godine. To, očigledno, nije bila prepreka da ova televizija do danas ostane u vlasništvu Grada i finansira se novcem svih Kragujevčana, piše Cenzolovka.

Mada su sredstva za te namene postojala u budžetu od početka projektnog sufinansiranja medija i uprkos obećanju gradonačelnika Radomira Nikolića, Grad Kragujevac se nije držao zakona „kao pijan plota” i  nikada nije raspisao konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja.

Tako je sav novac koji je trebalo da bude namenjen kragujevačkim medijima – odlazio na račun RTK.

Cenzolovka je u razgovoru sa nekoliko pravnih stručnjaka pokušala da otkrije da li je zakonit način na koji se finansira ova televizija, kao i da li postoji bilo kakav zakonski osnov za to što je RTK još uvek u vlasništvu Grada.

Odgovore nismo mogli da dobijemo jer naši sagovornici ističu da je sve u vezi sa RTK zbunjujuće. Oni su složni u oceni da je, prema informacijama koje su dostupne javnosti, samo postojanje Radio-televizije Kragujevac i njeno finansiranje iz budžeta Grada potpuno nezakonito.

Istovremeno, objašnjavaju da je moguće da se u okviru nadležnih institucija odvijaju određeni procesi o kojima javnost nije obaveštena i da bismo potpunu sliku mogli da dobijemo samo uz obrazloženje iz Grada Kragujevca, Ministarstva privrede i Ministarstva finansija.

Cenzolovka je o slučaju Radio-televizije Kragujevac pisala u nekoliko navrata, ali je jedini odgovor koji smo dobili iz gradske uprave bio da – nemaju odgovor. Iz dva nadležna ministarstva nisu nas udostojili ni takvog odgovora.

Jedina informacija o Radio-televiziji Kragujevac mogla je da se pronađe na sajtu Ministarstva privrede, koje je u oktobru 2018. godine objavilo spisak svih preduzeća koja bi trebalo da budu privatizovana.

Od tada je prošlo godinu dana, a u statusu Radio-televizije Kragujevac se ništa nije promenilo.

U Agenciji za privredne registre stoji da 100 odsto udela u kapitalu ove televizije još uvek ima Skupština grada Kragujevca.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu Cenzolovke.