SDS traži hitnu smenu ministra Zorana Đorđevića zbog „čestitke”, koje je povodom 8.marta uputio građankama Srbije koristeći se uvredama, predrasudama i diskriminacijskom retorikom.

- Međunarodni dan žena je simbol ženske borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost i nezavisnost, a izjave poput onih koje daje ministar Đorđević, Srbiju vraćaju u vreme inkvizicije. Mizoginija ministra Đorđevića ne ispoljava se prvi put i on ne može dalje ostati na čelu ministrarstva u kome se, kad je rodna ravnopravnost u pitanju, donose ključni zakoni i najvažnije odluke, stoji u saopštenju koje potpisuje Socijaldemokratska stranka Kragujevca.  

Dalje stoji da je ministar Zoran Đorđević lično odgovoran i što Zakon o rodnoj ravnopravnosti još uvek nije donet, te da on svojim izjavama direktno podstiče  da se žene u Srbiji tretiraju kao građani drugog reda i da budu izložene dodatnom riziku.

- Na žalost, Zoran Đorđević nije jedini ministar koji je svojim stavom ugrozio integritet  žena u Srbiji, jer je  pre njega i  Bratislav Gašić seksističkim izjavama ponižavao žene, smatraju u ovoj stranci.  

Pitanje „ženskih prava“ nije stvar voluntarizma bilo kog ministra već pitanje civilizacijskog napretka.  Žene u Srbiji danas, iako su većinska populacija, i dalje su nezaposlenije, manje plaćene za isti rad, manjinski zastupljene u javnim politikama, zanemarljivog broja na mestima gde se odlučuje, zloupotrebljene da posluže dnevnim ili političkim potrebama u zadovoljenju forme. 

- Izvinjenja koja upućuje posle nedopustivih reči o ženama nisu dovoljna. Na njegov stav „da žena ne zna da poštuje” žene - članice SDS-a imaju odgovor: „Ministre, poštovanje se zaslužuje“.

Očekujemo da kao žena i premijerka Ana Brnabić pokaže da diskriminacija prema ženama nije deo zvanične politike i da nepromišljene i ministre neće držati u Vladi, izjavila je predsednica resornog saveta SDS-a za rad i socijalna pitanja Slavica Saveljić.