Socijaldemokratska stranka poziva studente da se pobune protiv kupovine diploma, bahatosti i nepotizma koji nisu slučaj samo na Univerzitetu u Kragujevcu već su prisutni na pojedinim fakultetima i univerzitetima širom Srbije.

Diplome sa različitim zvanjima se danas mogu kupiti gotovo kao na pijaci, navodi se u saopštenju SDS-a.

- Takav model sticanja univerzitetskih diploma postavili su funkcioneri Srpske napredne strane, Nebojša Stefanović i Siniša Mali, kao i mnogi drugi. Na ovaj način naprednjačka vlast je građanima jasno dala do znanja kakav model je prihvatljiv pa čak i poželjan. Slučaj rektora Univerziteta u Kragujevcu, Nebojše Arsenijevića, i njegovog sina samo je primer celokupne situacije u kojoj se nalaze univerziteti, navodi se u saopštenju.

Pijačnom prodajom diploma ugled univerziteta gotovo da je i uništen, a vređanje profesora koji svoj posao obavljaju časno i pošteno ne prestaje. Takođe, vlast se na ovaj način besramno podsmeva svim vrednim i savesnim studentima.

- Zato pozivamo studente svih univerziteta da se pobune protiv ovakvog modela sticanja diploma. Takođe, pozivamo i celokupnu akademsku zajednicu da kaže „NE“ nepotizmu, mobingu, bahatosti, primitivizmu i trgovini zvanjima. Krajnje je vreme da se ugled i čast svih koji su svoje diplome i zvanja stekli na propisan način brani i odbrani na dostojanstven način.

Zahtevamo od nadležnih institucija da reaguju i preispitaju sve sporne diplome i doktorate. Idejne tvorce ovakvog sistema školovanja, Nebojšu Stefanovića i Sinišu Malog, pozivamo da momentalno podnesu ostavke. Nebojša Arsenijević koji je malo dekan Fakulteta medicinskih nauka, malo direktor Kliničkog centra, malo rektor Univerziteta, mora potpuno da se povuče iz akademske zajednice i tako prestane da vređa kolege lekare, profesore i studente, zaključuje se u saopštenju.