Savez samostalnih sindikata Srbije saopštio je da je Vladi Srbije uputio inicijativu da se izmeni Zakon o radu i predložio rešenje za očuvanje granskih kolektivnih ugovora u realnom sektoru, ali i zaustavljanje procesa sve veće eksploatacije radnika od poslodavaca.

Ta sindikalna organizacija predlaže da se izmeni član 257. Zakona o radu i upozorava da će ukoliko se to ne uradi granski kolektivni ugovori nestati sa socijalne scene, zbog nemogućnosti poslodavačkih udruženja da dostignu zakonski cenzus.

To će imati nesagledive posledice po radnike u Srbiji, smatraju u ovom sindikatu.

- Trenutno poslodavačka udruženja koja zaključuju kolektivni ugovor u određenoj grani, moraju da zapošljavaju više od 50 odsto zaposlenih u toj delatnosti da bi kolektivni ugovor dobio prošireno dejstvo, što bi omogućilo da se granski kolektivni ugovori primenjuju na sve zaposlene u određenoj grani odnosno delatnosti, stoji u saopštenju.

Kako je navedeno, izmenama Zakona o radu, koje su aktuelne od 2014. godine, uneto je rešenje koje je ukinulo mogućnost da kolektivni ugovori dobiju prošireno dejstvo, jer najveći broj poslodavačkih organizacija nema potreban broj zaposlenih.

Tim rešenjem Zakona o radu pogođeno je više od milion radnika u realnom sektoru, poput građevinarstva, poljoprivrede, metalskog sektora, hemije i nemetala i drugih, jer radnici koji obavljaju iste poslove ne mogu da dobiju istu zaradu, utvrđenu kolektivnim ugovorom.

Time su radnici prepušteni na milost i nemilost poslodavaca, što vodi sve nižim zaradama i sve većem siromaštvu.

Savez samostalnih sindikata Srbije očekuje da vlada i Ministarstvo rada prihvate ovu inicijativu, ukinu zakonski minimum i omoguće da se uslovi rada, prava i obaveze zaposlenih u realnom sektoru izjednače, smanji nelojalna konkurencija i spreči socijalni damping, navedeno je u saopštenju.