U Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu, sutra, 12. februara, biće saslušan predsednik Sindikalne organizacije „Zastava oružje” Dragan Ilić, po osnovu krivičnih prijava koje su podnete od strane predsednika Nadzornog odbora „Zastava oružje” AD, pukovnika Vojske Srbije Ivice Marjanovića.

- Prijava koju je predsednik Nadzornog odbora podneo bazira se na neistinitim navodima da je u prostorijama direktora 18.05.2018. godine napadnut i da je tako pretrpeo povredu kičme zbog koje je kasnije zatražio pomoć na VMA, navodi se u saopštenju Sindikalne organizacije Zastava oružje.

Saslušanje će se obaviti i po osnovu krivične prijave bivšeg generalnog direktora Milojka Brzakovića koji je optužio predsednika Sindikata da je ugrozio bezbednost fabrike i da je zloupotrebio pravo na štrajk.

Nedavno je Dragan Ilić saslušavan u kragujevačkoj Policiji i po krivičnoj prijavi koju je podneo bivši generalni direktor sa navodima da je fizički napao Milana Miloševića, koji je vraćen u fabriku iako je uzeo socijalni program u istoj, i po povratku u fabriku postavljen za rukovodioca službe Obezbeđenja.

U sindikalnoj organizaciji navode da je pre nekoliko dana, prema nezvaničnim sazananjima, predsednik Nadzornog odbora u svojstvu privatnog lica, uz pomoć pravne službe fabrike, podneo novu krivičnu prijavu protiv predsednika Sindikata jer je istinito informisao radnike o stanju u fabrici, zbog čega je po mišljenju predsednika Nadzornog odbora „uznemirio javnost“.

Stalnim optuživanjem za krivična dela Dragan Ilić se već duže vreme nalazi na udaru državnih institucija, upravljačkih i bivših rukovodnih struktura fabrike, u težnji da se suzbije iznošenje činjenica i istina o fabričkom poslovanju zbog kojih je danas fabrika dovedena u vrlo složenu situaciju.

Konstantni pritisak na predsednika Sindikata je u suprotnosti sa odredbama Kolektivnog ugovora „Zastava oružje” AD, gde je definisano da predstavnici Sindikata ne mogu trpeti bilo koji vid pritiska povodom svog rada i sindikalnog angažovanja.

Time su prekršena i međunarodna načela da je Sindikat autonomno udruženje u odnosu na poslodavca, državu i druge institucije, stoji u saopštenju Sindikalne organizacije Zastava oružje

Autonomija Sindikata i ostvarivanje sindikalnih prava i sloboda pretpostavlja ostvarivanje građanskih prava, između ostalih, fizički i moralni integritet, slobodu mišljenja i izražavanja, kao i slobodu govora.