Na Skupštini Sindikalne organizacije Zastava oružje, koja je održana u utorak, 24. septembra, ocenjeno je da je neprihvatljivo dalje urušavanje fabrike i da je potrebno pokrenuti pitanje odgovornosti za enormno zaduživanje fabrike poslednjih godina.

- U poslednje tri godine fabrika Zastava oružje je ostvarila gubitke u visini od 3,8 milijardi dinara, odnosno preko 30 miliona evra, a rekordan gubitak u poslovanju je zabeležen prošle godine u visini od 1.694.000.000 dinara, saopšteno je iz sindikalne organizacije Zastava oružje

Kako stoji u saopštenju, sve se to događa od kada je Ministarstvo odbrane u Nadzorni odbor preduzeća delegiralo Ivicu Marjanovića, Amira Osmanagića i Dragana Stankovića, koji su za ostvareni gubitak tokom poslovne 2017. godine Skupštinu preduzeća obavestili tek sa godinu dana zakašnjenja, iako je gubitak iznosio 1,6 milijaradi dinara. Skupština je, bez postavljanja pitanja odgovornosti, prihvatila izveštaje o gubicima, iako su oni doprineli da ukupni gubitak prevazilazi visinu kapitala preduzeća.

Toliki gubici su poslednjih godina ozbiljno uzdrmali temelje finansijske održivosti preduzeća jer se ukupne obaveze fabrike približavaju iznosu od 17.000.000.000 dinara.

- Fabrički sistem je razoren stalnim promenama rukovodećeg kadra, što sve stvara haotičnu atmosferu zbog svakodnevnog mešanja u nadležnosti rukovođenja fabrikom od strane Nadzornog odbora, ističu u ovoj sindikalnoj organizaciji.

Po mišljenju Skupštine Sindikalne organizacije Zastava oružje ulagana je i potrošena ogromna energija Nadzornog odbora na periferne stvari, dok su poslovi od strateškog značaja za fabriku koji se tiču poslovanja bili u drugom planu, iako je finansijski rezultat ostvarivan u zoni gubitka, zbog čega su takvi bilansi imali direktne posledice na položaj preduzeća.

Rezultat takvog upravljanja je smanjena uposlenost, povećano zaduživanje, dugovi dobavljačima, što sve dovodi do gubitka poverenja poslovnih partnera u našu fabriku.

Iako je Skupština Sindikata već upozoravala Ministarstvo odborane, i dalje je prisutan ignorantski stav prema načinu upravljanja fabrikom, pa je Skupština Sindikalne organizacije Zastava oružje na poslednjoj sednici, zaključila da je neophodno održavanje hitnog sastanka predstavnika Sindikalne organizacije sa ministrom odbrane i predsednikom Vlade Republike Srbije, kako bi se omogućilo da fabrika, u skladu sa svojom tržišnom pozicijom, ostvari pozitivne poslovne rezultate.