Širom Srbije, u nedelju od 12 do 15 sati održaće se skupovi “Bukom protiv mraka”, koju organizuje Grupa za slobodu medija. Skupovi će istovremeno biti održani na gradskim trgovima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Vranju. U Kragujevcu se skup organizuje u Velikom parku.

Skup se organizuje sa ciljem upoznavanja građana sa problemima u medijima, ali i za pridobijanje podrške javnosti za zahteve koji su nedavno predstavnici inicijative podneli predsednici Vlade Ani Brnabić.

Iz ove grupe navode kako su u Srbiji medijima i novinarima ozbiljno ugrožene medijske slobode, kako je prisutna “kontinuirana diskreditacija i diskriminacija medija i novinara, koji drže do profesionalnih i etičkih standarda i rade u interesu građana i javnosti”, te kako se u oblasti javnog informisanja ne sprovode zakoni i krše profesionalne i etičke norme.

U neformalnoj Grupi za slobodu medija nalaze se novinarska i medijska udruženja, novinari i novinarke, mediji, organizacije civilnog društva i građani i građanke. Od Vlade i Narodne skupštine Srbije zahteva se, između ostalog, da se prestane s javnim prozivkama i pokušajima diskreditacije medija i novinara.

Traže da nadležni državni organi po hitnom postupku rasvetle sve napade na novinare i slučajeve ugrožavanja njihove sigurnosti i pokrenu postupke protiv počinilaca, kao i da Ministarstvo kulture i informisanja odmah obustavi rad na novoj Strategiji razvoja javnog informisanja zbog neodgovarajuće metodologije i strukture članova Radne grupe.