U okviru akcije „Solidarno za Miroslava Jovanovića” Šumadijski centar za građanski aktivizam „Res publika” organizuje javnu tribinu „Slučaj Miroslava Jovanovića - sudska praksa i novinarska solidarnost”, u ponedeljak 10. juna, u 18 sati, u galeriji Narodne biblioteke „Vuk Karadžić”, u Kragujevcu.

Na tribini će učestvovati Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a, Nedim Sejdinović, doskorašnji predsednik NDNV-a, Slobodan Radičević, član Uprave UNS-a, Ivana Stevanović, direktorka Fondacije Slavko Ćuruvija. Trbinu moderira Bojana Vlajović Savić, Res publika

Da li je slučaj dugogodišnjeg urednika „Svetlosti” i „Kragujevačkih” presedan u dosadašnjoj praksi kažnjavanja novinara? Mogu li profesionalna udruženja da pruže neku vrstu zaštite od drakonskih kazni i drugih vrsta pritisaka i pretnji kojima su izloženi medijski radnici? Postoji li soldarnosti među novinarima i zajednički ciljevi oko kojih je moguće okupiti sva profesionalna udruženja?

Ovo su samo neka od pitanja o kojima će učesnici skupa razgovarati. U okviru tribine predviđeno je i vreme za pitanja publike, a biće postavljena i kutija za prikupljanje donacija za isplatu kazne od milion i po dinara koju mora da plati Miroslav Jovanović, novinar u penziji.