Građanske proteste 1od5miliona do sada je podržalo 1.409 profesora i nastavnika Univerziteta u Beogradu, Univerziteta umetnosti u Beogradu, univerziteta u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu

Oni su potpisnici proglasa, koji prenosimo u celosti:

Mi, dolepotpisani nastavnici, istraživači i saradnici Univerziteta u Beogradu, Univerziteta umetnosti u Beogradu, Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta u Nišu, Univerziteta u Kragujevcu, drugih univerziteta, instituta i visokih škola širom Srbije pridružujemo se kolegama sa Filozofskog fakulteta, Fakulteta političkih nauka i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i podržavamo građanske proteste koji se šire po Srbiji.

U ime profesije i naše moralne obaveze prema studentima da negujemo slobodno mišljenje, slobodno izražavanje, pravo na istinito informisanje, kulturu dijaloga, da se zalažemo za vladavinu prava – sve ono što podrazumeva fundamentalne civilizacijske vrednosti i uvažavanje različitosti – dužni smo da dignemo svoj glas, u uverenju da građani Srbije zaslužuju bolje od onoga što im nudi ova vlast.

Smatramo neophodnim da u ovom trenutku podržimo sve vidove otpora autokratskom režimu, koji zloupotrebljava oruđa vlasti i produbljuje društvene razlike ugrožavajući socijalnu sigurnost svih građanki i građana. Aktuelne proteste vidimo kao izraz građanske neposlušnosti koji za cilj ima strukturnu promenu sistema vlasti i demokratizaciju društva.

Pozivamo časne kolege redovne profesore, vanredne profesore, docente, asistente i saradnike svih univerziteta iz Srbije da se pridruže svojom podrškom građanima Srbije.

Naša misija je javna, mi imamo obavezu da zaštitimo javni interes, mi pripadamo svima, mi pripadamo društvu, stoji u saopštenju.

Ukoliko želite da se pridružite ovoj inicijativi, pošaljite svoje ime i prezime, nastavno zvanje i afilijaciju na email adresu univerzitetskapodrska@gmail.com.

Lista svih potpisnika dostupna je na stranici https://univerzitetskapodrska.home.blog