Odlaganje testa iz matematike malim maturantima izazvalo je revolt među roditeljima čija deca polažu, ali i negodovanje javnosti u Kragujevcu.

- Kad mi je dete jutros reklo da se vraća kući, mislila sam da se šali. Sve i da ministar podnese ostavku, ne znam samo ko će deci i nama da nadoknadi ovo izlaganje stresu, smatra Katarina M, čija je ćerka polaže malu maturu.

U Kragujevcu je 1.756 malih maturanata trebalo da u utorak, 18. juna, polaže test iz matematike. Sačekala ih je međutim, informacija da je polaganje odloženo za četvrtak. U prvom momentu nije dato obrazloženje zbog koga se polaganje odlaže, ali se ministar Mladen Šarčević nešto kasnije obratio medijima obrazloživši da je test „procureo“.

Narodna stranka Kragujevac, zahteva ostavku ministra prosvete Mladena Šarčevića.

- Iako već naviknuti na gluposti naprednjačke vlasti, ponovo smo zaprepašćeni njenom neefikasnošću, nestručnošću i nebrigom za opšti interes. Danas su žrtve pogođene ovakvim manirom vlasti, naša deca, navodi se u saopštenju ove partije.

Bura se podigla i na društvenim mrežama, pa su vesti o odlaganju male mature preplavljene komentarima Kragujevčana u kojima se zahteva ostavka ministra, poništavanje, pa i ukidanje male mature.

- Stvarno nema smisla šta rade sa decom. Svake godine neka glupost. Malu maturu treba ukinuti kad nisu sposobni da je organizuju, kaže Vesna L.

- Ovo je još jedan dokaz da bi deca u srednju školu trebalo da se upisuju isključivo na osnovu uspeha u školi. Naravno da je na nastavnicima da obezbede da ocenjivanje uspeha bude adekvatno. Mala matura samo je maltretiranje dece, kaže Milan J.

- Toliko o tome kako je sve perfektno oragnizovano, komentariše Ivana S.

- Zar nije ministar do pre neki dan pričao kako su samo tri osobe imale uvid u testove, pita se Dragan V.

- Ministar treba da podnese ostavku i tačka, kaže Dragan M.

Inače, na sajtu www.peticije24.com se samo nekoliko sati nakon odlaganja ispita iz matematika pojavila peticija za poništavanje prijemnog. Do sada je ovu peticiju potpisalo oko 8.000 ljudi, od čega oko 380 iz Kragujevca.