Kada se na jedan poziv, upućen preko društvenih mreža, prošle subote, odazvalo 3.000 Kragujevčana, blago je reći da je ovdašnja „politička scena” ostala iznenađena. I brojnošću ljudi, ali i energijom koji su pokazali na prvom okupljanu ispred Robne kuće „Beograd”, u centru grada.

Ujedno bio je to i najveći skup Kragujevčana na ulici u poslednjih nekoliko godina.

Kao još jedno iznenađenje, barem za ovdašnje političare, bila je poruka organizatora da političke partije ne mogu da se pridruže protestima u Kragujevcu, već mogu samo da daju podršku svojim članstvom.

Ovdašnje stranke su tu poruku shvatile ozbiljne, te stranačkih obeležja nije bilo. Ipak, ostalo je pitanje šta partije misle o protestima.  

Uglavnom, većina kragujevačke opozicije pruža podršku protestima.

Prva se oglasila Šumadijska regija i pozvala sve članove, simpatizere i sugrađane da neizostavno dođu na protest zakazan u subotu, 12. januara, u 18 sati ispred „Robne kuće”.

U kragujevačkoj Deomokratskoj stranci, takođe, podržavaju proteste.

- Svaki način na koji građani izražavaju nezadovljstvo potpuno je legitiman. Režim je naterao građane da izađu na ulice... Ni u lokalnom, a ni u republičkom parlamentu više nema demokratije, tako da su građani primorani da izađu na ulice, kaže za portal Pressek Ivan Dubljanin, predsednik gradskog odbora DS-a.

U ovdašnjoj Socijaldemokratskoj stranci, kažu da su ovo protesti protiv lošeg života, lošeg standarda, ali i položaja Srbije koji odavno nije bio gori.

– Podržavamo proteste u Kragujevcu, Beogradu, kao i u svim gradovima gde budu organizovani. Nadam se će ovaj građanski prostest prerasti u bunt protiv svega onoga gde se Srbija danas nalazi.  

Smatramo da je ovo građanski protest nezadovoljstva spontani izraz narodne volje, ali i da ta energija mora biti kanalisana da se ne bi „negde” izgubila, objašavanja Slavica Saveljić, predsednika gradskog odbora SDS-a.

Nenad Božić iz novoosnovane Stranke moderne Srbije, nastale ujedinjenjem Pokreta centra i Socijaldemokratskog saveza, navodi da podržavaju proteste, ali da je neophodno da se jasno iznesu zahtevi  

– Smatramo da moraju da se iznesu jasni zahtev, da znamo ciljeve. A zahtevi moraju da budu dostupni i realni. Tako ćemo znati koji je cilj izlaska na ulice, da postoji neki cilj, te u tom pravcu valja kanalisati proteste, ali i energiju ljudi. Neka to bude mala promena, ali cilj mora postojati, navodi za naš portal Nenad Božić.

U ovdašnjem LDP-u, takođe podržavaju okupljanja ispred Robne kuće Beograd. Proteste vide kao šansu da se ravnodušni građani trgnu iz apatije i da neposrednije učestvuju u političkom životu.

- Sam politički kontekst okupljanja je poprilično konfuzan. Od zahteva da stranačka obeležja nisu dobrodošla, do toga da se ne zna, pa se nagađa i spekuliše ko su organozatori, koji su ciljevi, planovi, kao i to da su sami politički zahtevi u dobroj meri nedorečeni.

Neophodno je da se iskristališe situacija i da stvari postanu jasnije. A do tada -  vidimo se na protestu kao građani, kaže, za Pressek, Boris Kovačević, predsednik kragujevačkog LDP-a.

Narodna stranka Kragujevac podržava ovaj protest, kao i najavljenu protesnu šetnju koja će se održati u subotu 12. januara.

- Radi bolje organizacije i veće bezbednosti potrebno je protest u Kragujevcu koordinisati sa beogradski protestom „1 od 5 miliona“, pa je dobro razmisliti o predlogu da termin protesta u Kragujevcu za narednu nedelju bude u petak.

U ove proteste građana slilo se višegodišnje nezadovoljstvo i ogorčenost naroda koji više ne želi da ćuti, objašnjava Gordana Šošić, poverenica Gradskog odbora Narodne stranke u Kragujevcu.

Portal Pressek kontaktirao je i druge opozicione stranke, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor. 

Ko podržava proteste u Kragujevcu?

 

Nemamo odgovor