Šumadijski i Pomoravski okrug, sa gradovima Kragujevcem i Jagodinom, u 2018. godini ostvarili su spoljnotrgovinsku razmenu u vrednosti od 2,835 milijardi evra.

Ovu informaciju je za Tanjug rekao direktor Regionalne privredne komore (RPK) za Šumadiju i Pomoravlje Predrag Lučić.

On je naveo da je vrednost ostvarenog izvoza bila 1,565 milijardi evra, a uvoza 1,27 milijardi, tako da je spoljnotrgovinski suficit 295 miliona evra, što znači da je pokrivenost uvoza izvozom 123,2 odsto.

Dodao je da je privreda Šumadijskog i Pomoravskog okruga najviše izvozila u Italiju, Slovačku, Nemačku, Češku i BiH, a da je najviše uvozila iz Italije, Poljske, Nemačke i Koreje.

Lučić je istakao da su se najviše izvozila drumska vozila, delovi i pribor, setovi provodinka, kablovi i kablovski spojni pribor, proizvodi od plastičnih masa: cevi, creva, samolepive trake, nameštaj i delovi sedišta, mašine kalupi, delovi šinskih vozila, proizvodi od gvožđa i čelika, konstrukcije, otkivci, auto cerade, proizvodi za završnu obradu u građevinarstvu, pića...

U grupi najvećih izvoznika bile su kompanije „FCA Srbija” Kragujevac, „Jura korporacija” iz Rače, „Peštan” Arandjelovac, „Forma Ideale” Kragujevac...

Lučić je ocenio da najveći potencijal za privredni rast ove godine imaju kompanije koje posluju u okviru novoosnovanog MIND industrijskog parka u Kragujevcu.