Firma koja se dovodi u vezu sa Brankom Stefanovićem jeste kupovala naoružanje po povlašćenim cenama od Krušika iz Valjeva, otkriva BIRN nakon analize ugovora koje je državna fabrika namenske industrije svesno htela da sakrije od javnosti.

BIRN je još u novembru 2018. godine objavio da je otac ministra policije, kao predstavnik kompanije GIM iz Beograda, posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije.

Rukovodstvo Krušika je u utorak 16. septembra demantovalo navode iz teksta koji je objavljen na specijalizovanom portalu „Arms Watch”, a u kome stoji da je GIM kupovao oružje po povlašćenim cenama u odnosu na državni SDPR.

Kao dokaz naveli su podatke iz ugovora koji je GIM potpisao sa tom kompanijom 26. juna 2018. godine i dali uporedni prikaz onoga što su dogovarali sa državnim preduzećem SDPR i sa GIM-om.

Na prvo čitanje, zaista se mogao steći utisak da GIM nije bio povlašćen. Problem je, međutim, u tome što je Krušik svesno prećutao ključne podatke iz drugih ugovora koje su skapali da GIM-om i SDPR-om koji pokazuju potpuno drugačiju sliku.

Osim ugovora koji je Krušik predstavio javnosti, BIRN poseduje i prethodna tri ugovora potpisana sa GIM-om, kao i četiri ugovora potpisana sa SDPR-om.

BIRN otkriva da Krušik GIM-u nije prodao 267.000 mina, kao što stoji u demantiju, nego čak 487.000 komada mina i 210.000 komada ručnih bombi. Ukupna vrednost ugovora je skoro 43 miliona dolara.

Iz dokumenata se takođe vidi da je Krušik manipulisano upoređivanjem cena različitih verzija mina kako bi se potkrepila tvrdnja da GIM nije bio u povlašćenom položaju prilikom kupovine, dok je zapravo preduzeće povezano sa ocem ministra policije nabavljalo mine po nižim cenama od konkurencije.

BIRN je u utorak 17. septembra rukovodstu valjevske firme poslao pitanja u vezi sa skrivenim ugovorima.

Dan kasnije, Krušik je poslao odgovor u kome stoji da „Krušik, kao proizvođač nije obavezan da svim partnerima prodaje robu po unificiranim cenama”, ali i da „GIM nema povoljniji status u odnosu na ostale kupce”.

Međutim, preostale informacije iz saopštenja, kao i informacije i dokumenta koje je prikupio BIRN ne potkrepljuju tu tezu – naprotiv. GIM je istu vrstu oružja po pravilu plaćao jeftinije od konkurencije.

Krušik je u dopisu BIRN-u naveo da „poslednja dešavanja mogu naneti ogromnu štetu fabrici”, kao i da „prenošenje pojedinih informacija može ugroziti ugled kod inopartnera i u značajnoj meri otežati poslovanje fabrike”.

Oni su apelovali na BIRN da prilikom iznošenja informacija „vodi računa da imidž Krušika ne bude narušen”.

Ceo tekst pročitajte na javno.rs