Na osam preduzeća koja su preostala iz nekadašnjeg giganta „Zavodi Crvena Zastava” biće „stavljena tačka” u stečajnim postupcima pred Privrednim sudom u Kragujevcu, koji su otvoreni od 2015. do 2018. godine.

Stečaj u „Zastava kovačnici” se vodi skoro pet godina, a preko četiri godine u „Zastava bezbednost”, „Zastava IT turs i „Zastava auto delovi” Knić. Preko tri godine traje stečaj u „Zastava automobili”, a više od dve godine u grupi „Zastava vozila”. Najkraći stečajni „staž” od 2018. godine imaju „Zastava kamioni” i „Zastava inpro”.

U Privrednom sudu kažu da su Zastavina preduzeća prezadužena i da je upitno da li će svi poverioci moći da se naplate prodajom imovine.

- Najveći problem je što je vrednost imovine višestruko, čak i 10 puta, manja od vrednosti obaveza. Tako da će biti problem kada krene sa unovčenjem imovine, jer je teško da se iz takve vrednosti namire svi poverioci", izjavio je stečajni sudija u Privrednom sudu u Kragujevcu Saša Milosavljević za agenciju Beta.

On je naveo primer Zastava automobili čije su ukupne obaveze oko 41,5 milijardi dinara, dok su ukupna potraživanja prema dužnicima 650 miliona dinara, a imovina je vredna samo 100.000 evra.

- Generalni problemi koji utiču na trajanje stečajeva i nemogućnost oglašavanja prodaje imovine su vezani za nesređene imovinsko-pravne odnose. Nije izvršena identifikacija imovine koja bi činila stečajnu masu, a ima i dosta postupaka pred drugim državnim organima, u Katastru nepokretnosti i u Agenciji za restituciju. Dugo traje pribavljanje istorijata o kretanju parcela, pa su česte urgencije Privrednog suda i to najčešće Katastru, rekao je Milosavljević.

S druge strane, Milosavljević navodi da ima i prepreka koje su karakteristične za Zastavina preduzeća.

U preduzeću „Zastava bezbednost” koje je u stečaju više od četiri godine ne može da se oglasi prodaja imovine jer se još vodi kao društvena svojina.

Služba za katastar nepokretnosti nije postupila po zahtevu poverenika stečajnog upravnika za upis prava svojine zbog čega su pisane urgencije dva puta u 2017. i 2018. godini. S druge strane, u „Zastava automobilima” ima više od 100 ugovora o otkupu stanova zaključenih pre 15 -20 godina.

Do sada su dobro prošli samo poverioci prvog isplatnog reda u „Zastava IT turs-u” koji su namireni 2016. godine prodajom dela imovine u vrednosti od 14 miliona dinara.

U Privrednom sudu u Kragujevcu duži stečajni proces od Zastavinih preduzeća imaju tri preduzeća „Filip Kljajić” i „Kazimir Veljković” od 2010. godine, kao i „Ratko Mitrović” od 2012. godine.

U Privrednom sudu kažu da je kod „Kazimira Veljkovića” sporno to što je sva imovina pod restitucijom.