Građani se kod banaka sve više zadužuju i trenutno vraćaju oko sedam milijardi evra. Preračunato svaki građanin je banci dužan oko hiljadu evra, čak i onaj koji se uopšte nije zadužio, piše Politika.

S gledišta Svetske banke, odnosno njene beogradske kancelarije, problem je što su se građani keš kreditima zadužili tri i po milijarde evra, što je ravno zaduženju za stambene kredite. Objašnjavaju da su gotovinski zajmovi rizičniji, jer ne idu u investicije, već u potrošnju. A kad je neko prezadužen raste verovatnoća da dug ne može da vrati.

Bankari, pak, na sve veće posezanje građana za keš pozajmicama gledaju mnogo spokojnije.

– Naši ljudi su mnogo manje zaduženi nego oni u susednim zemljama ili ostatku Evrope. Jer, tih sedam milijardi evra je tek petina bruto domaćeg proizvoda. Plate rastu i one su presudni faktor za povećanje duga, privredna aktivnost se povećava, svi makroekonomski pokazatelji su odlični. Inflacija je niska, kurs stabilan. Dodatno i Narodna banka je ograničila da keš zajmovi mogu da se otplaćuju na maksimalnih osam godina. Ukratko, rizike povećanog zaduživanja ne vidimo, kaže jedan bankar.

U bankama potvrđuju da je od početka godine interesovanje za gotovinske i kredite za refinansiranje u konstantnom porastu. Prosečan iznos keš kredita koji se uzima je oko 400.000 dinara, a aktuelna nominalna kamatna stopa za gotovinske kredite iznosi 4,54 odsto, plus tromesečni belibor koji sada iznosi oko tri odsto tako da je ukupna kamata oko 7,5 odsto.