Nacionalna koalicija za decentralizaciju i Roma Centra, u Kragujevcu, organizuju uličnu akciju i otvorenu debatu, u  Ulici Kralja Petra I (pored poslastičarnice „Peron”),  u petak, 14. septembra.

Kako je najavljeno, aktivnosti se sprovode od 11 do 14 sati, a otvorena debata od 12 do 13, a razgovaće se o unapređenju aktuelnog izbornog sistema.

Građani okupljeni oko inicijative „Biram koga biram” sprovode svoje akcije kroz mrežu udruženja okupljenih oko Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD). Inicijativa uključuje i eksperte u oblasti izbornog prava, kao i poslanike koji dele vrednosti ove inicijative.

Otvorena debata je jedna od aktivnosti koja se organizuje u okviru „Busa izborne reforme”, kojim će se obići gradski trgovi u osam gradova, kako bi se sa građanima razgovaralo o aktuelnom izbornom sistemu, ali i o temama koje su bitne za građane Kragujevca.

Podršku inicijativi za promenu izbornog sistema „Biram koga biram” pružilo je 20.000 građana potpisom Deklaracije, više od 40 poslanika vladajućih i opozicionih političkih partija, veliki broj eksperata u oblasti izbornog prava kao i predstavnika civilnog društva.