Tomislav Veljković, uzbunjivač iz Rače, odlukom Višeg suda u Kragujevcu vraćen je na  posao posle dva meseca, prenosi portal Pištaljka. On je dobio otkaz iz opštinske uprave u Rači kada je objavio da je javno komunalno preduzeće u ovoj varošici isplatilo 600.000 evra za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a da ta fabrika nije ni izgrađenja.

Veljković je istakao da na mestu gde bi navodno trebalo da se nalazi fabrika, postoje samo dve šupe i dva nezavršena bazena, kao i da ne postoji nikakva oprema za postrojenje, koja bi trebalo da bude plaćena.

Kada je Veljković o ovome obavestio medije, opštinska uprava Rače je bezuspešno pokušala da se obračuna sa njim, tako što je usvojila novu sistematizaciju, koja je ukidala radno mesto domar, na kojoj je Tomislav Veljković bio zaposlen. Goran Maksimović, vd načelnika opštinske uprave je 31. oktobra potpisao Veljkoviću rešenje o otkazu, uz otkazni rok od 15 dana, pa je on ostao bez posla 15.novembra.

Više javno tužilaštvo je gotovo dve godine ispitivalo ovaj slučaj i pokušavalo da utvrdi da li je bilo zloupotrebe  priliko plaćanja 600.000 evra za nepostojeće postrojenje za preradu otpadnih voda.

Tokom istrage Tužilaštvo je prvo tvrdilo da nema dokaza o počinjenom krivičnom delu, ali je posle pisanja Pištaljke, tužila Dejan Veljković otvorio istragu, koja još uvek nije završena.

Takođe, na osnovu Veljkovićeve prijave Agencija za borbu protiv korupcije je izdala preporuku za smenu direktora JKP „Rača“ Ivice Markovića zbog sukoba interesa. Agencija je podnela i zahtev za pokretanje postupka Prekršajnog suda u Kragujevcu protiv Markovića, jer je firmi njegovog oca iz budžeta JKP „Rača“ plaćeno skoro 2,5 miliona dinara za kupovinu „opreme, ulja i ostale robe“. U međuvremenu, Skupština opštine Rača je usvojila odluku o smeni Ivice Markovića, sa mesta direktora ovog javno komunalnog preduzeća.