Vazduh je prekomerno zagađen u više gradova Srbije. Najzagađeniji gradovi su – Beograd, Smederevo, Sremska Mitrovica, Kosjerić, Užice. Najčistiji vazduh udišu građani Valjeva, Kraljeva i Kragujevca, rekao je direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović.

On je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da građani Srbije osećaju konsekvence zagađenog vazduha, pre svega tokom zimskih meseci jer postoji veliki broj individualnih ložišta koja tokom zimskih meseci ispuštaju zagađajuće materije.

- Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije aero-zagađenje jeste jedno od najvećih izazova ako ne i najveći izazov za ljudsko zdravlje. Građani Srbije osećaju konsekvence zagađenog vazduha, pre svega tokom zimskih meseci. Ono što je u Srbiji najdominantnije su pre svega individualna ložišta kojih ima veliki broj i koja tokom zimskih meseci ispuštaju zagađajuće materije, objašnjava Radović.

Prema izveštaju Agencija za zaštitu životne sredine najzagađeniji gradovi su – Beograd, Smederevo, Sremska Mitrovica, Kosjerić, Užice, a najčistiji vazduh udišu građani Valjeva, Kraljeva i Kragujevca.

- U zoni Srbija je, osim u gradovima Valjevo, Kraljevo i Kragujevac, vazduh bio 1. kategorije, što znači da je čist ili neznatno zagađen, kao i u zoni Vojvodina, osim u Subotici i Sremskoj Mitrovici, navodi se u izveštaju koji je zasnovan na relevantnim podacime državane i lokalnih mreža za monitoring kvaliteta vazduha", navodi se u izveštaju.

Poručuje da u narednom periodu treba naći alternativu grejanju na ugalj, drva i da se ulaže u energetsku efikasnost.