U organizaciji Radija Zlatousti Srpske pravoslavne eparhije šumadijske u ponedeljak se, u Kragujevcu, održava stručni skup koji će okupiti 17 medija iz 10 gradova u Srbiji.

„Participacija verskih medija u ostvarivanju javnog interesa u informisanju“ naziv je stručnog skupa koji u ponedeljak, 30. oktobra, u Bogosloviji „Sveti Jovan Zlatousti“ organizuje Radio Zlatousti Srpske pravoslavne eparhije šumadijske. 

Na skupu će se govoriti o tome šta je opšte dobro i kako praviti takav medijski program koji će osnaživati opšte dobro, sa posebnim osvrtom na očuvanje kulturnog identiteta, unapređenje pravne i socijalne države, informisanje osoba sa invaliditetom i drugih manjinskih grupa, kao i slobodnog razvoja ličnosti dece i omladine.

Skup je zamišljen kao susret urednika iz pravoslavnih, rimokatoličkih i islamskih medija i to štampanih, elektronskih i informatičkih. Svoje prisustvo potvrdili su urednici iz 17 medija iz deset gradova u Srbiji: Beograda, Novog Sada, Sombora, Subotice, Bačke Palanke, Kragujevca, Valjeva, Prijepolja i Novog Pazara.

Osim razmene iskustava prisutni će moći da čuju i izlaganja dr Tatjane Vulić sa Filosofskog fakulteta u Nišu, departman za medije i komunikaciju koja će govoriti o tome šta je javni interes u informisanju, dok će profesor sa Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, protojerej-stavrofor dr Zoran Krstić izneti teološko gledište na temu skupa. 

Stručni skup „Participacija verskih medija u ostvarivanju javnog interesa u informisanju“ sufinansiran je sredstvima Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.