Na sajtu Vlade Republike Srbije objavljen je tekst novog Nacrta medijske strategije čime je, u petak, 1. februara, počela javna rasprava koja će trajati do 1. marta. U okviru javne rasprave biće organizovana 4 okrugla stola.

Zbog činjenice da će okrugli stolovi biti organizovani u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku, ali ne i u Kragujevcu saopštenjem se oglasio Gradski odbor Narodne Stranke.

Saopštenje kragujevačkog odbora Narodne stranke prenosimo u celosti:

- Nakon što su glavni putevi zaobišli Kragujevac, regionalni centri značajnijih javnih i privrednih društava preseljeni u Jagodinu i Kraljevo, vlast Srpske napredne stranke, odlukom da se rasprava o Nacrtu Medijske strategije ne održi u Kragujevcu, ponižava, ne samo novinare, već i sve građane Šumadije.

Grad u kome su 1834. godine izašle prve novine u Srbiji, u kome je, beleži Skerlić, 1902. izlazilo 12 listova, od kojih dva na stranim jezicima, a devedesetih godina bio oaza slobodnog informisanja, doživeo je da se o budućnosti medijske scene raspravlja po Srbiji, ali ne i u Kragujevcu. Naime, odlukom Vlade Srbije, u okviru javne rasprave, biće organizovana četiri okrugla stola i to u Novom Sadu, Nišu, Čačku i Beogradu.

Smatramo da vlast Srpske napredne stranke, koja je direktno odgovorna za gašenje najvećeg broja medija u Kragujevcu, ne želi da čuje ono što bi joj u raspravi, Kragujevčani poručili. A to je da Šumadinci drže do slobode govora i ne dozvoljavaju da se odluke, naročito kada je reč o tako važnom pitanju kao što su medijske slobode, donose u Beogradu i bez njihove saglasnosti.

Zbog toga pozivamo Vladu Srbije da Kragujevac uvrsti u gradove u kojima će se raspravljati o Medijskoj strategiji, a gradonačelnika Kragujevca da prestane da krši zakon i raspiše konkurs za sufinansiranje javnog interesa u oblasti informisanja, zahteva se u Narodnoj stranci Kragujevac.