Predsednik opštine Topola Dragan Jovanović izjavio je da monopolsko ponašanje izvoznika opasno ugrožava opstanak proizvođača voća, koji su, kako je rekao, administratvnim merama Ministarstva poljoprivrede dovedeni na rub propasti.

Trenutno se u Srbiji dešava kartelsko udruživanje velikih otkupljivača, koji su uspostavili monopol i diktiraju cene i uslove plaćanja, rekao je Jovanović FoNetu ocenivši da je za katastrofalnu situaciju krivo Mnistarstvo pljoprivrede, koje je administrativnim merama i favorizovanjem pojedinih otkupljivača omogućilo stvaranje monopola.

On je podsetio da je pre tri godine u Srbiji bilo više od 500 izvoznika voća na tržište Rusije, naglasivši da ih je danas ostalo samo 13, dok se njihov broj u Topoli i okolini sa 52 sveo na jednog.

To je potpuno uništilo konkurenciju i širom otvorila vrata za različite manipulacije na tržištu voća, najteže pogodivši proizvođače koji su primorani da voće prodaju po cenama nedovoljnim da pokriju ni troškove proizvodnje.

Uredba Ministarstva poljoprivrede iz 2017. godine, onemogućila je izvoz otkupljivačima čije su hladnjače manjeg kapaciteta od 500 tona. Time je prepolovljen broj izvozika, a potom je nelojalna konkurencija sa jakom političkom podrškom bukvalno počela da guši otkupljivače i izvoznike iz ovog voćarskog kraja, rekao je Jovanović.

On je ukazao da je uredba trebala da spreči reeksport voća iz Evropske unije u Rusiju, pre svega jabuke iz Poljske, ali je „njenom primenom iz posla izbačen veliki broj izvoznika voća što je otvorilo prostor za uspostavljanje monopola u otkupu i izvozu”.

U opštini Topola voće se gaji na više od 5.000 hektara, a godišnje se iz tog kraja na inostrano tržište plasiraju jabuke, šljive, breskve, nektarine, kajsije i ostalo voće u vrednosti od 20 miliona evra.

Brojni problemi izazvani monopolskim ponašanjem otkupljivača i zabranom izvoza u Rusiju zbog pojave manolije, naneli su proizvođačima veću štetu nego olujno nevreme. Jednostavno, voćari su u stanju katastrofe, pa je krajnje vreme da se najviši državni organi uključe u rešavanje ovih problema, rekao je Jovanović.