Zahtev za promenu uređivačke politike, koja je pre nekoliko dana upućen upravnom odboru, direktoru, urednicima  novinarima Rado televizije Srbije potpisalo je 144 uglavnom univerzitetskih profesora i naučnih radnika. Među njima se nalazi se i samo jedan professor Univerziteta u Kragujevcu.  

U pitanju je Aleksandar Ostojić, vanredni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta.

Potpisnici peticije, koja je 22. januara predata, od RTS-a zahtevaju da “pod hitno obezbede objektivno izveštavanje RTS-a o svim  aktuelnim i akutnim problemima u političkoj i društvenoj sferi”. 

- Svesni činjenice da nema potrebe objašnjavati šta znači profesionalno i objektivno novinarstvo, i bez intencije da se bavimo uređivačkom politikom, smatramo neophodnim da precizno navedemo šta očekujemo od RTS-a. Naime, tražimo da se u udarnim terminima i u svim informativnim emisijama na objektivan način razmatraju sve afere – od afera Krušik, Jovanjica, Beograda na vodi, rušenja u Savamali, rampe u Doljevcima, tetke iz Kanade, plagiranih i falsifikovanih  diploma i doktorata i  ekološke atastrofe, pa do afera „Đilasovih miliona“ i  odnosa Boška Obradovića prema Ljotićevoj ideologiji, ali i sve druge postojeće i buduće afere koje se pre svega vezuju za stranke na vlasti, ali i za one u opoziciji, naovodi se između ostalog u peticiji. 

Od RTS-a potpisnici peticije traže I “izbalansirano prisustvo u programu relevantnih političkih činilaca i aktera u društvu, kako u okviru izveštaja o njihovom radu u informativnim emisijama, tako i u okviru živih programa gde bi u formi otvorene debate iznosili svoje stavove. Smatramo neophodnim i to da izveštavanje o radu svih institucija bude korektno, objektivno, ali i kritičko, bez ikakvog propagandnog pristupa, ma o kojoj instituciji ili političkoj opciji se radilo”.

Samo na taj način smatraju Radio-televizija Srbije mora biti uzor objektivnog novinarstva koje građanima Srbije zaista omogućava da saznaju pravu i potpunu istinu o svim bitnim pitanjima, pojavama i problemima u društvu.