Maratonski sudski postupak protiv aktera čuvene afere Indeks, vezane za prodaju diploma i ispita na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, koji je ušao u jedanaestu godinu, ipak se, u Višem sudu u Smederevu, privodi kraju, jer je za 6. decembar zakazano izricanje presuda, piše Danas.

Ored sudskim većem sudinice Slađane Bojković, u protekla 2 meseca predstavnici Višeg javnog tužilaštva u Smederevu i advokati optuženih, iznosili su  završne reči.

Prema dostupnim informacijama, Više tužilaštvo je predložilo zatvorske kazne indeksovcima od dve do jedanaest godina. Za 27 optuženih zatražena je ukupna kazna veća od 120 godina robije.

Najveće kazne, od po 11 godina zatvora, zatražene su za bivšeg dekana i doskorašnjeg prodekana za finansije Pravnog fakulteta u Kragujevcu Sveta Purića, zatim za nekadašnjeg šefa Studentske službe u toj visokoškolskoj ustanovi Zorana Simića, te za profesorku Draganu Petrović.

Zatvorska kazna od 9 godina zatražena je, prema nezvaničnim informacijama, za profesorku Emiliju Stanković, koja je bila i pomoćnica ministra prosvete.

Za aktuelnog prodekana za nastavu na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, Srđana Đorđevića, predložena je zatvorska kazna od 6 godina. Zatraženo je i oduzimanje nezakonito stečene imovine.