Kragujevački Agromarket izvestio je o nameri za preuzimanje akcionarskog društva Galenika fitofarmacija.

Prema podacima objavljenim na Beogradskoj berzi, Agromarket je već „preskočio” prag od 50 odsto vlasništva u zemunskom proizvođaču sredstava za zaštitu i prehranu bilja.

Agromarket d.o.o., prema podacima objavljenim 12. novembra na Berzi, sada drži 59,17 odsto akcija Galenike fitofarmacije, a s povezanim licima taj procenat se penje na 66,03 odsto

Kao ponuđač, Agromarket ima nameru i obavezu da preuzme preostalih 33,97 odsto akcija Fitofarmacije. Kragujevačko preduzeće se obavezalo da će u roku od 15 dana podneti zahtev za odobrenje Komisiji za hartije od vrednost, a ponudu za preuzimanje preostalih akcija objaviće odmah po odobrenju.

Prema podacima Centralnog registra hartija od vrednosti, 29,6 odsto akcija Galenika fitofarmacije je u vlasništvu fizičkih lica. Akcije Galenike fitofarmacije su proteklih dana beležile snažno trgovanje i skok cene.

Samo u utorak trgovanje ovom akcijom iznosilo je fantastičih 2,73 milijarde dinara, dok je njena cena u sredu dostigla čak 3.100 dinara, ali se juče spustila za skoro tri procenta na 3.008 dinara.