Epidemiološka situacija u Kragujevcu je stabilna, od 9 uzoraka iz Kragujevca analiziranih na Torlaku nijedan nije pozitivan.

- Institut za javno zdravlje Kragujevac, kao jedan od četiri zdravstvena stuba u Srbiji, timski radi sa svim zdravstvenim ustanovama u gradu, tako da nema mesta panici, rečeno je na vanrednoj sednici Saveta za zdravlje grada Kragujevca koji je sazvan povodom aktuelne epidemiološke situacije.

Najvažnija preporuka članova Saveta za zdravlje je da se prate uputstva nadležnih organa i da se pojačaju mere higijene kako bi epidemiološki put stavili pod kontrolu.

- Svi koji imaju određene simptome respiratornih infekcija, ne treba da odlaze kod lekara kako ostale sugrađane ne bi izlagali potencijalnim rizicima, već da se odmah obrate dežurnom epidemiologu Instituta za javno zdravlje na broj telefona 065/877-69-14, istakao je direktor Dragan Vasiljević.

Epidemilog zatim vodi pacijenta kroz situaciju tako što procenjuje da li je potrebna izolacija i uzimanje brisa.

- Imamo dovoljno zaštitnih sredstava za medicinsko osoblje, dovoljno robe u prodavnicama i to je najvažnije da građani znaju u ovom trenutku. Potrebno je da se ponašamo u skladu sa savetima lekara, da budemo odgovorni i prema sebi i prema drugima,  da slušamo instrukcije referentnih republičkih institucija. Sve zdravstvene ustanove u Kragujevcu su potpuno spremne i postupaju po tačno utvrđenoj proceduri resornog ministarstva, svi su obučeni i spremni da reaguju ukoliko bude potrebe za tim, rekao je gradonačelnik Radomir Nikolić.

O svim koracima građani će biti blagovremeno obavešteni, tako da nema potrebe da samostalno donosimo bilo kakve odluke, zaključeno je na sednici Saveta za zdravlje.