O predlogu Odluke o budžetu grada Kragujevca za 2020. godinu odbornici će se izjašnjavati na sednici Skupštine grada Kragujevca koja je zakazana za 17. decembar. Budžet za narednu godinu projektovan je na 9.927.000.000 i predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović ga ocenjuje kao razvojni.

Građanima Kragujevca ostaje valjda da mu veruju na reč, pošto o budžetu jedva da su imali priliku da se izjasne. Naime, građani Kragujevca i ove godine imali su samo jedan vikend da se upoznaju sa budžetom grada Kragujevca za 2020. godinu i daju svoje kometare i predloge, o čemu je portal Pressek već pisao. LINK

Budžet za narednu godinu veći je za čitavu milijardu dinara od prošlogodišnjeg. Rashodi za zaposlene iznosiće 1.672.222.000 dinara, što je za 150 miliona više nego lane, dok će na subvencije javnim nefinansijskim preduzećima iznositi 1.180.620.000 dinara.

Sredstva su opredeljena i za proširenje sistema ulične rasvete, sređivanje rasvete u Velikom parku, realizaciju Kružnog toka „Mala Vaga”, radove na vrtiću „Bambi”. Za asfaltiranje ulica opredeljeno je 450 miliona dinara, 50 milona za izradu projekata asfaltiranja novih ulica, dok je 45 miliona predviđeno za realizaciju projekta „Bubanjsko jezero”.

- Budžetom je planirano 80 miliona dinara za postavljanje kamera na skoro svim autobuskim stajalištima, ali i ostalim lokacijama za koje Policijska uprava Kragujevac proceni da ih je iz bezbednosnih razloga potrebno pokriti video nadzorom, reko je Petrašinović.

Za narednu godinu planirana je i adaptacija fontane u centru grada, na uglu ulica Zorana Đinđića i Kralja Petra I.

- Imajući u vidu da smo rešili imovinsko pravne odnose i sve što je obuhvatalo naš aranžman sa IBRD, očekujemo da će 2020. godine biti završene ulice Košutnjački vis i Dragojla Dudića.

S obzirom na to da od Ministarstva zdravlja Republike Srbije imamo obećanje da će se naredne godine ući u realizaciju projekta opšte bolnice u kome grad učestvuje sa 50 miliona dinara, budžetom su planirana i ova sredstva, kao i sredstva za izgradnju dispanzera za decu predškolskog i školskog uzrasta u okviru Kliničkog centra Kragujevac, kazao je Petrašinović.

Inače, na narednoj sednici gradskog parlamenta odbornici će, između ostalog, odlučivati i o izmenama programa poslovanja Privrednog društva „Radio televizija Kragujevac”, Gradske agencija za saobraćaj, Javnog stambenog preduzeća „Kragujevac”, Gradske turističke organizacije „Kragujevac”, te imenovanju direktora GTO, Predlogu odluke o izradi Plana detaljne regulacije površinskog kopa na lokalitetu „Komarice”, u Gornjim Komaricama.