U Javno komunalnom preduzeću „Šumadija“ koje je sprovelo ocenjivanje i rangiranje zaposlenih, na listi „prekobrojnih” je oko 100 radnika od kojih je 60 pristalo da ode uz otpremnine, dok oko 40 ne prihvata da napusti to preduzeće, piše Beta.

Direktor JKP „Šumadija” Nemanja Dimitrijević rekao je za agenciju Beta da je u preduzeću krajem prošle godine bilo 605 radnika, a da je optimalan broj 485 i on će biti uvećan za 20 radnika iz takozvane zaštićene kategorije.

Predsednik sindikata zaposlenih u komunalnoj delatnosti Branko Petrašinović je rekao agenciji Beta da sindikat nije bio aktivno uključen u praćenje procesa rangiranja zaposlenih i da su predstavnici sindikata samo obavešteni o tome.

On je kazao da je preduzeće krajem prošle godine napustilo 40 radnika uz otpremninu, a za takav odlazak se izjasnilo još 20 zaposlenih, dok njih 30 do 40 „ispod crte“ ne prihvata da napusti preduzeće.

- Među prekobrojnima najviše je radnika u administraciji, pa će ubuduće u preduzeću na jednog administrativca doći tri, četiri radnika iz operative, najavo je Dimitrijević.

Dimitrijević je rekao da su svi radnici preduzeća mogli da se izjasne o jednom od tri radna mesta za koja misle da su stručni i kvalifikovani, kao i da je rangiranje zaposlenih izvršeno na osnovu ocenjivanja od strane njihovih rukovodilaca.

Dimitrijević je rekao da je zaposlenima „ispod crte” ponuđena otpremnina od 36.000 dinara po godini staža, a da će oni koji na to ne pristanu biti proglašeni za tehnološki višak.

JKP „Šumadija” je preduzeće nastalo objedinjavanjem pet javno komunalnih preduzeća koja su od 3. januara 2019. i zvanično prestala da postoje – Čistoća, Zelenilo, Parking servis, Gradske tržnice i Gradska groblja.