Čišćenje vladajuće Srpske napredne stranke od loših kadrova koji su se „odrodili od građana” i „oštećen im je ugled” zbog afera moglo bi, prema saznanjima lista Danas, da počne od Kragujevca -  „sklanjanjem” gradonačelnika Radomira Nikolića.

Izvori Danasa bliski SNS navode da bi Nikolić posle smene ili dogovorenog odlaska mogao biti namiren odlaskom u diplomatiju, moguće čak i u Kinu, ali zasad nismo uspeli da dobijemo zvaničnu potvrdu za to.

Sagovornici Danasa kažu da će „uklanjanje” Nikolića iz Kragujevca biti očišćen i poslednji ozbiljan kadar koji ima veze sa bivšim predsednikom i osnivačem SNS Tomislavom Nikolićem.

O Nikolićevoj smeni se već duže vreme spekuliše u javnosti, ali i unutar naprednjaka, pa bi najavljeno provetravanje stranke koje njen lider Aleksandar Vučić već neko vreme najavljuje bilo idealan momenat za odlazak Nikolića sa mesta gradonačelnika Kragujevca.

Uz to u SNS od 1. septembra slede i unutarstanački izbori koji će početi osvežavanjem rukovodstva na lokalnom nivou. Plan je, kako nam kažu sagovornici, da se prvo izbori održe u okružnim, opštinskim i gradskim odborima SNS.

Nakon toga izabrano rukovodstvo na lokalu delegiraće svoje predstavnike na izbornoj skupštini, koja bi trebalo da bude održana do kraja godine, a na kojoj će se birati najuži stranački vrh, odnosno predsednik, potpredsednici, novi saziv Glavnog i Izvršnog odbora.

Sve to je stranačka priprema za lokalne izbore koji slede, prema Vučićevim rečima, u martu ili aprilu sledeće godine.