Prosečna neto zarada obračunata za novembar 2019. godine iznosila je 56.331 dinar, i za oko 2.000 dinara je veća od proseka koji je u istom mesecu legao na račun zaposlenih Kragujevčana, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Naime, prema podacima državnog statističkog zavoda u novembru prošle godine Kragujevčani su u proseku zarađivali 54.552 dinara, odnosno 75.662 dinara sa porezima i doprinosima.

Plate većine Kragujevčana su ipak znatno manje od republičkog, ali i od obračunatog kragujevačkog proseka. Statistika pokazuje da većina zaposlenih u Srbiji zarađuje manje od 43.511 dinara.

Minimalna zarada isplaćena tokom novembra 2019. iznosila je 26.090,40 dinara. Na minimalcu u Kragujevcu je većina zaposlenih u trgovini, te brojnim privatnim ugostiteljskim i malim proizvodinim objektima.

Podaci Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuju da je u novembru 2019. u Kragujevcu nezaposleno bilo 16.758 Kragujevčana. Kada bi u statistiku zarada bili uključeni i oni  kragujevački „prosek” bio bi znatno niži.

U isto vreme vrednost minimalne potrošačke korpe bila je u proteklom periodu 37.253 dinara, međutim, sa onim što se u njoj nalazi teško je prehraniti se tokom meseca. Pri tom, u nju ne staje praktično ništa sem hrane i minimalnih cena komunalija.

Prosečna potrošačka korpa za mesec oktobar 2019. godine u Srbiji iznosila  je pak 71.367 dinara, što je za 30 odsto više od iznosa prosečne plate.

Statistika kaže i da Kragujevčani plaćaju meso najskuplje u Srbiji. (Vidi LINK)

Sa druge strane cene poljoprivrednih proizvoda i na pijacama i u prodavnicama niže su u odnosu na druge gradova.

Prosečna plata isplaćena u oktobru u Kragujevcu iznosila je 52.302 dinara, dok je u septembru neto zarada bila 50.974 dinara.

Kako se izračunava prosečna plata

Kada je obračun prosečne plate u pitanju treba imati u vidu da se prosečne zarade po opštinama odnose se na opštinu stanovanja, a ne na opštinu rada. Pa tako, na primer, ako neko živi u Kragujevcu, a radi u Beogradu, njegova plata ulazi u kragujevački prosek.

Obračunom koji se primenjuje od 2018. godine obuhvaćene su i zarade zaposlenih u vojsci i policiji, što pre toga nije bio slučaj, ali i zarade zaposlenih na privremenim ili povremenim poslovima.

Detaljnije informacije možete naći na sledećem LINK-u.