Nacionalni dan bez duvanskog dima, 31. januar, ove godine biće obeležen pod sloganom „Zaštitimo se od duvana”. Aktivnosti koje će tim povodom biti organizovane u Kragujevcu, imaju za cilj da upozore javnost na štetne efekte upotrebe duvana kao i izlaganje duvanskom dimu, naročito po zdravlje dece i mladih.

Ovim povodom u organizaciji Instituta za javno zdravlje Kragujevac, u prostorijama Savetovališta za odvikavanje od pušenja juče je organizovan Dan otvorenih vrata, gde su zainteresovani sugrađani moći da dobiju savet ili obave testiranje nikotinske zavisnosti merenjem nivoa ugljen-monoksida.

Isto testiranje moći organizovano i danas od 10 do 12 sati, u gradskoj Tržnici u naselju Aerodrom.

- Savetovalište za odvikavanje od pušenja iz godine u godinu beleži sve bolje rezultate i sve više mladih nas posećuje. Beležimo podatak od oko 37 odsto odviknutih pacijenata na godišnjem nivou, rekao je Miloš Radosavljević predstavnik Savetovališta za odvikavanje od pušenja Instituta za javno zdravlje.

Prema Zakonu o javnom zdravlju, gradovi i opštine imaju obavezu da usvoje Plan javnog zdravlja. Priprema ovog dokumenta za grad Kragujevac je u završnoj fazi, a njegovo usvajanje očekuje se do aprila ove godine.

U Srbiji trenutno ima oko 2,5 miliona pušača, a Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da će više od 800.000 sadašnjih pušača prevremeno umreti ukoliko se ne primene snažnije mere kontrole duvana. Istraživanje ukazuje i da je 37 odsto učenika bar jednom probalo cigarete, a 43 odsto neki duvanski proizvod. Devet odsto mladih puši nargile, a šest odsto koristi elektronsku cigaretu. Prema podacima koje je objavio Batut svaki deseti učenik u Srbiji, starosti od 13 do 15 godina puši cigarete, što ukazuje na potrebu jačanja multisektorske saradnje u cilju zaštite zdravlja mladih.