Dan pešačenja u Kragujevcu, u zajedničkoj organizaciji oba kragujevačka planinarska kluba PEK „Gora” i PD „Žeželj”, biće obeležen sa dva centralna dešavanja.

U petak, 13. septembra, u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić”, sa početkom u 18 sati, biće predstavljena knjiga „Siguran korak”. Knjigu će predstaviti autor Iso Planić, predsednik Planinarskog saveza Srbije i Zoran Kontić, načelnik Službe vodiča PSS. Knjiga se bavi tematskim jedinicama koje planinari moraju znati radi bezbednijeg boravka u planini.

U subotu, 14. septembra, Dan pešačenja u Kragujevcu, biće obeležen zajedničkim pešačenjem planinara i građanstva stazama kroz Šumarice do jezera „Spomen Park” i nazad. Početak šetnje planiran je u 10 sati, kod fontane u Velikom Parku.

Kragujevački planinari pozivaju pre svega vrtiće, osnovne i srednje škole, roditelje, decu i omladinu, ali i sve građane, da im se priključe i pešače.

Planinarski Savez Srbije, inače, 14. septembra, organizuje najveću ovogodišnju planinarsku akciju „Dan pešačenja – Srbija 2019” pod sloganom „Srbija hoda”.

„Dan pešačenja” predstavlja poziv čitavoj javnosti u Srbiji da se toga dana „pokrene” i „šeta”. Dan pešačenja u Srbiji je sportsko rekreativna manifestacija koju organizuju planinarski klubovi u Srbiji pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Srbije i uz podršku Ministarstva sporta.

Cilj manifestacije je podsticanje zdravih životnih navika, ukazivanje na značaj kretanja za unapređenje zdravlja i radne sposobnosti, socijalizacija i razvoj turističkih potencijala kroz uređenje i eksploataciju uređenih pešačkih puteva u Srbiji.