Povodom smrti istaknutog dramskog umetnika Mirka Babića i zaslužnog građanina grada Kragujevca, odlukom gradonačelnika, 14. novembar, proglašen je za Dan žalosti u Kragujevcu.

Jedan od najpoznatijih kragujevačkih i srpskih glumaca, prvak drame Knjaževsko-srpskog teatra Mirko Babić, preminuo je u 73. godini života, nakon duge i teške bolesti.

Komemoracija će biti održana u subotu 14. novembra u Knjaževsko-srpskom teatru u 10 sati. Sahrana je istog dana u 13 sati, na Varoškom groblju u Kragujevcu.

Mirko Babić rođen je 14. marta 1948. godine u Kragujevcu. Diplomirao je glumu 1973. godine na Akademiji za pozorište, film, radio i TV u Beogradu, u klasi profesora Milenka Maričića. Od 1972. stalno je angažovan u kragujevačkom teatru, kao prvi diplomirani glumac tog pozorišta i jedan od retkih visokoobrazovanih glumaca koji je odlučio da karijeru gradi u svom gradu, ne obazirući se na izazove velikih centara, brojne ponude beogradskih pozorišta i medijsku popularnost.

Ostvario je u svojoj bogatoj karijeri više od 100 pozorišnih uloga, uglavnom na matičnoj sceni i preko 50 uloga na filmu i televiziji.

U kragujevačkom teatru debitovao je ulogom Vaske Pepela u drami Na dnu Maksima Gorkog. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima, Statutete Joakim Vujić za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti Srbije  koju dodeljuje Knjaževsko – srpski teatar (2009. ), Ordena Svetog Save drugog reda Srpske pravoslavne crkve (2013 ), Srebrne medalje za zasluge koju dodeljuje Predsednik Republike Srbije (2017 ), Priznanja Zaslužni građanin grada Kragujevca (2018 ) i mnogih drugih.