Drugog dana praznika silaska Svetog duha na apostole, danas u ponedeljak, 17. juna, slavi se sveta i životvorna Trojica, koja je i slava Stare crkve i gradska litija.

Posle Svete arhijerejske liturgije, koja je održana jutros, proslava će biti nastavljena litijom, koja će nakon večernje službe, u 17 sati, krenuti iz porte Stare crkve i proći centralnim ulicama Kragujevca.

Litijа će proći ulicama 27. marta i Kralja Petra I do Krsta u Pešačkoj zoni, potom nastavlja do Trga vojvode Radomira Putnika i ulicama Kralja Aleksandra, Kneza Miloša, Ilije Kolovića, Vuka Karadžića i delom ulice Kneza Mihaila do Stare crkve.

Po povratku u portu Stare crkve biće održan prigodan kulturno umetnički program.

Stara crkva u Kragujevcu podignuta 1818. godine. Posvećena je silasku Svetog Duha i rađena je u maniru slavonskih i vojvođanskih crkava. Kao zadužbina kneza Miloša svedoči o duhovnosti i arhitekturi 19 veka. Svojom veličinom i kvalitetom gradnje bila je simbol tek oslobođene Srbije.

U porti crkve održavane su Narodne skupštine, od kojih je najznačajnija Sretenjska 1835. godine, na kojoj je donet prvi srpski Ustav.