Škola u Ramaći stavljena je van funkcije kao nebezbedna još pre 20 godina, kada je pao deo krova. Od tada se deca školuju u prostorijama mesne zajednice, koja nema toalet. 

Kako bi skrenuli pažnju na ovaj problem organizacija „300 Kragujevčana” će u nedelju, 26.  maja, u Ramaći napraviti performans „Čas pod vedrim nebom u 5 do 12”.

- Škola je u dobrom stanju, nije potrebna velika investicija za njeno sređivanje. Procena je da je potrebno između 25 i 30 hiljada evra, objašnjavaju u organizaciji „300 Kragujevčana”. 

U selu ima 13 predškolaca i đaka i još 27 klinaca koji su mlađi od predškolskog uzrasta.

- Sve što očekuju od vlasti je uređenje škole, kažu u ovoj organizaciji.  

U nedelju u 5 do 12, nastavnici i vaspitači iz odbora za obrazovanje „300 Kragujevčana” družiće se sa decom iz Ramaće, doći će i njihovi vršnjaci iz grada i posle časa će nastaviti druženje ispred škole.

Čas se drži pod vedrim nebom simbolično da bi ukazali na situaciju do koje može doći u budućnosti. 

Iz udruženja „300 Kragujevčana” pozivaju sve sugrađane da dođu i podrže performans, da vide u kom je stanju škola i da razgovaraju kako mogu da zajedno pomognu meštanima Ramaće. 

Prvi korak je videti zašto je zabrana stavljena, zašto je toliko dugo na snazi, šta je potrebno da se ukloni, ko je nadležan, a nakon toga će, poručuju iz udruženja, insistirati na sređivanju škole u čemu će ponuditi svaku vrstu pomoći, u novcu, materijalu, radu...

UG „300 Kragujevčana” poziva sve organizacije, firme, stranke, i pojedince koji mogu da pomognu da škola proradi da se partnerski uključe u akciju.