Direktor Zavoda za smeštaj odraslih „Male Pčelice” u Kragujevcu, pokušava da izvrši pritisak na sindikat, čak je i jednoj od članica, uručio upozorenje pred otkaz, tvrde u Udruženom sindikatu Srbije „Sloga”.

Naime, predstavnici ovog sindikata Predrag Đurić (predsednik) i Nikola Erić (potpredsednik) pre nekoliko dana došli su lično da predaju obaveštenje o početku rada ovog sindikata u Zavodu „Male Pčelice”.

- Ličnim prisustvom želeli smo da pokažemo dobru volju za uspostavljanje uspešne saradnje, ali nažalost druga strana, tačnije direktor Zavoda je pokazao, ne samo da ne želi saradnju, već da želi da ućutka sve one koji nisu pod njegovom kontrolom, kaže za Pressek, Predrag Đurić.

Prema njegovim rečima, prvi put se od kada se bavi sindikalnim radom susreće sa takvim bahatim ponašanjem jednog direktora.

- Kada smo dostavili spisak novih članova našeg sindikata, direktor Zavoda je počeo da poziva ljude sa spiska vršeći pritisak da se iz sindikata iščlane, dodaje Đurić.

Nakon nekoliko dana ucena i pretnji tri člana sindikata su se iščlanila, a samo nekoliko dana pre toga su popunili pristupnice u želji da uzmu aktivno učešće u radu sindikata, objašanjavaju u sindikatu Sloga.

- Mi smo pokušali da ovakvu situaciju, u obostranom interesu, rešimo na miran način, ali direktor dr Vladica Stanojević ne samo da se oglušio o takav predlog, već je preduzeo još drastičnije korake.

Naime, direktor Zavoda Vladica Stojanović je optužio zaposlenu Gordanu Milić, medicinsku sestru da je navodno, samoinicijativno, pozvala novinare da dođu u Zavod kako bi ih ona upoznala za problemom isplate plata zaposlenima. 

Nakon zahteva da se zaposlena o tome izjasni, direktor joj je nekoliko dana posle izjašnjenja uručuje „Upozorenje pred otkaz”. Da cela stvar bude još gora, sporni dopis, sa nečijim rukopisom, objavio je sam direktor na svojoj stranici jedne od društvenih mreža neposredno pre nego što će pomenuto „upozorenje pred otkaz” biti uručeno zaposlenoj Gordani Milić.

- Ovo je klasičan primer zaplašivanja, kaže Đurić.

Gordana Milić, više od 20 godina radi u Zavodu i nikada nije imala problem dok se nije učlanila u sindikat „Sloga”, tako da to predstavlja stvarni razlog eventualnog otkaza ugovora o radu, koji će nesumnjivo slediti nakon već pomenutog upozorenja.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga” po saznanju šta je razlog pomenutog upozorenja, obratio se sudskom veštaku – grafologu da da mišljenje na sporni rukopis. Takođe ovaj sindikat će se u narednim danima obratiti nadležnim institucijama kako bi se sprečilo ovakvo ponašanje direktora.

Portal Pressek pokušavao je da čuje i drugu stranu ove priče, ali nismo uspeli da stupimo u kontakt sa direktorom Vladicom Stanojevićem. U Zavodu sa nam rekli da je direktor zauzet, a na mobilni telefon se nije javljao.

Da podsetimo, pre godinu dana iz Saveza samostalnih sindikata su reagovali na brojne pritiske koji su trpeli članovi njihovog sindikata. 

Naime, za nekoliko dana „dobrovoljno” se iščlanilo 132 člana ovog sindikata, da bi se učlanili u tek osnovani treći sindikat u ovoj ustanovi. Ubrzo je to posao najveći sindikat u Zavodu za zbrinjavanje odraslih Male Pčelice. (VIDI LINK)