Marko Bogićević, učenik kragujevačke Osnovne škole „Treći kragujevački bataljon” otvorio je ovogodišnji Festival nauke, koji se održava na Beogradskom sajmu od 5. do 8. decembra.

Pored toga, njemu i njegovim školskim drugarima i dvema profesorkama uručeno je priznanje Ambsadora nauke za izuzetan doprinos vršnjačkoj edukaciji i promociji nauke.

Đaci naučnici iz Trećeg kragujevačkog bataljona predvođeni nastavnicom matematike mr Marijom Rafajlović Stojković i nastavnicom biologije mr Suzanom Milošević Dobričić, predstaviće na Festivalu nauke svoje eksperimente.

Ekipu čine četvoro osmaka Marta Đalović, Jana Stanković, Matija Ivanović, Sofija Čabrić i troje učenika šestog razreda Marko Bogićević, Mihailo Andonović i Ivan Stojadinović.  Oni su proteklih meseci vredno radili istražujući i pripremajući postavku „Razotkrijmo vodeni svet  jezera kroz kreativne dečije igre”.

- Postavka predstavlja istraživanje učenika o biodiverzitetu jezera koje će predstaviti na vrlo zanimljiv i kreativan način povezujući biološko, umetničko i programersko znanje, objašnjava mr Marija Rafajlović Stojković.

Kroz niz maketa, lego robota, stripova, interaktivnih radionica, posetiocima ćemo predstaviti živi svet jezera, a kroz kompjuterske igrice kreirane od strane naših učenika, deca će na interesantan način razotkrivati taj tajanstveni podvodni svet.

- Igrica zahteva poseban džojstik, koji su učenici sami kontsruisali. Njime je povezan spoljašnji svet i unutrašnji, svet računara. Skriveni svet voda razotkrićemo binokularima i mikroskopima, dodaje naša sagovornica.

Festival nauke, najveća manifestacija u oblasti promocije nauke i obrazovanja, održaće se na Beogradskom sajmu u halama 3, 3a i 5, od 5. do 8. decembra ove godine.

Pored Osnovne škole „Treći kragujevački bataljon”, na festivalu će svoj štand imati i Prva kragujevačka gimnazija.

Tema ovogodišnjeg 13. festivala je „Razotkrivanje”, pošto ga posvećujemo upravo razotkrivanju zabluda i mitova uz pomoć nauke i naučnih dostignuća.

Na festivalu će učestvovati više od 60 naučnih i obrazovnih institucija, udruženja, ali i pojedinaca iz Srbije i iz inostranstva.