Dragan Ilić, predsednik Sindikalne organizacije Zastava oružje, juče je dobio Odluku o otkazu Ugovora o radu, u Zastavi oružje, koji je potpisao direktor te firme, saznaje portal Pressek.

Kao razlog za donošenje Rešenja o otkazu Ugovora o radu, navedeno je da se krećući u delegaciji Saveza samostalnih sindikata Srbije, u automobilu predsednika SSSS, koja se uputila iz fabričkog kruga ka kancelariji direktora fabrike, propustio da se „čekira”, čime je ponovio ovaj prekršaj radne discipline.

Prethodni propust, kada se Dragan Ilić takođe nije „čekirao”, dogodio se u uslovima organizovanog štrajka 24. maja prošle godine, kada je prošao kroz fabričku kapiju, što su sledili ostali radnici, onemogućivši tako poslodavcu da evidentira radnike koji učestvuju u akciji sindikata.

- Lično su mi doneli rešenje. Reč je o prevari, pošto odluka o čekiranju nije bilo obavezna za predstavnika sindikata. Nisam bio ni obavešten o toj odluci, što si oni iskoristili, kaže Dragan Ilić za portal Pressek.

On je dodao da je danas uspeo da uđe u krug fabrike, a da na rešenju stoji otkazni rok od 8 dana.

Na otkaz Draganu Iliću odmah je reagovao i Saveza samostalnih sindikata Kragujevca.

- Ovaj gest direktora Zastava oružje, za koji razumemo da nije samo njegov, predstavlja do sada nezabeležen udar na sindikalne i građanske slobode, navodi Jugoslav Ristić iz Saveza samostalnih sindikata Kragujevca.

Sindikat Zastava oružje, potpomognut drugim sindikatima, preduzeće hitne mere, koje će biti recipročne nanetoj šteti sindikatima.