Za 2.200 mališana Grad Kragujevac plaćaće deo troškova boravka u privatnim vrtićima. Kao i prethodnih godina roditelji će izdvajati 20 odsto ekonomske cene, a grad 80 odsto, odlučilo je Gradsko veće.

Naime, Gradsko veće je, na sednici održanoj 4. jula, donelo zaključak o priznavanju prava na naknadu dela troškova boravka dece u predškolskim ustanovama čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice u radnoj 2019/20. godini.

Na sajtu Grada objavljen je i Spisak privatnih predškolskih ustanova, u koje se mogu upisati deca čiji roditelji ostvare pravo na naknadu dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi za radnu 2019/20. godinu. Na njemu se nalazi čak 14 privatnih predškolskih ustanova. To su „Aviončić”, „Beli anđeo”, „Vini Pu”, „Vrabac”, „Drugarstvo”, „Jagodica bobica”, „Panda”, „Petar Pan”, „Čili i Vili”, „Šumska bajka”, „Šumska vila”, „Akvica”, „Iskrica” i „Oki-land”.

Grad Kragujevac objavio je 1. jula spiskove dece koja su primljena u vrtiće predškolskih ustanova „Nada Naumović” i „Đurđevdan”. Za 640 mesta u gradskim vrtićima konkurisalo je oko 1.600 mališana. Dece koja su se našla „ispod crte” moći će da konkurišu za mesto u privatnim vrtićima.

Kragujevac je, da podsetimo, prvu privatnu predškolsku ustanovu dobio krajem januara 2016. godine. Iste godine grad je počeo da sufinansira boravak mališana u privatnim obdaništima.