Iako je od uvođenja novog EKG sistema prošlo već više od 10 dana, poslovnica Gradske agencije za saobraćaj još uvek je najsigurniji izbor za nabavku karata.

Gradska agencija za saobraćaj potpisala je ugovor i na svom sajtu objavilo imena i lokacije kioska i drugih prodajnih mesta na kojima je moguće kupiti i dopuniti EKG karticu. Međutim, mnoga mesta koja su naznačena na sajtu uopšte ne postoje.

Takav je primer i prodajno mestu u Erdogliji, na raskrsnici Bulevara kraljice Marije i Daničićeve. Na mestu gde je ucrtana trafika na kojoj se može kupiti EKG, već 5 godina je samo betonski temelj (vidi sliku).

Sa druge strane, novinari Pressek-a pokušali su da kupe kartu i na drugim mestima koja su obeležana na mapi, ali su od ljubaznih prodavačica dobili odgovor da prodaja još nije počela, a da EKG možemo da kupimo u Gradskoj agenciji za saobaćaj.

Inače, ovlašćeni prodavac karata u Kragujevcu je firma „Moj kiosk”. Sa druge strane, ovi kiosci uglavnom pokrivaju teritoriju grada, ali ne i prigrada, pa su tu najveći problemi.

Da bi dopunili EKG kartice žitelji prigada moraju da plate 150 dinara, da bi stali u red ispred GAS-a, ili da pešače ponekad i po 2,5 kilometra, da najbližeg prodajnog mesta (kioska) pod uslovom da su prodavci dobili sve neophodno za prodaju.

Tako je kartu nemoguće kupiti u Drači, Malim Pčelicama, Grošnici, Erdeču, Vinjištu, Dragobraći, Maršiću, Kormanu, ali i Stanovu, kod Zvezde, u Palilulama, Ilinoj Vodi, Ilićevu...  

U GAS-u pak nismo mogli da dobijemo odgovore na brojna pitanja, pošto je direktor Dušan Obradović, kako nam je rečeno, van zemlje. Takođe, nezvanično smo dobili i informaciju da se duže neće vraćati na posao.

Jedinu informaciju koji smo dobili je da je pored GAS-a, kupovina nepresonalizovanih i dnevnih ili trodnevnih karata od sada moguća na još 40 mesta u gradu. Na pitanje koja su to mesta, službenici sležu ramenima, i upućuju na sajt agencije.  

– Krivi smo mi, ali su krivi i građani koji nisu na vreme nabavili karte. Najavili smo ovo još u aprilu, a Kragujevčani su karte počeli da kupuju tek pred 1. maj, komentariše jedan od radnika GAS-a.