Sednica Skupštine grada Kragujevca završena je za manje od dva sata, iako je na dnevnom redu bilo usvajanje nekoliko desetina važnih dokumenata, među kojima su, recimo, programi poslovanja i finansijski planovi gotovo svih ustanova kulture u gradu, kao i sportskih privrednih društava.

Ovako ekspresno usvajanje desetine tačaka dnevnog reda, praktično bez ikakvog obrazloženja i rasprave, nešto je što nije zapamćeno u kragujevačkom političkom životu.

Sednici je zvanično prisustvovalo 44, od ukupno 87 odbornika, a početak zasedanja je kasnio zbog nedostatka kvoruma.

Milan Urošević, predsednik nove odborničke grupe Svi na ovu stranu, skrenuo je pažnju da je sednica počela, iako nije obezbeđen kvorum, ali je predsednik Skupštine Miroslav Petrašinović, odbio ovu primedbu.

Po Uroševićevim rečima ovakvo ponašajanje vladajuće većine je nedopustivo.

- Vladajuća garnitura pokušava i da sednice, na kojima se nekada vodila ozbiljna diskusija, svede na nivo sednica iz Svetozareva, koje vodi Dragan Markovic Palma. Sednica je počela bez kvoruma. Bila je očigledno da nema kvoruma, a brojali su i zaposlene u gradskim službama.

Signalizirali smo na to, ali mi je oduzeta reč. Postoji snimak, na početku je bilo samo 41 odbornik u sali, a sednica je počela. S kim opozicija da vodi raspravu, kad sednica nije ni mogla ni da počne, kaže Urošević.

Edis Durgutović iz Kragujevačke priče kaže da vlast izbegava da sučeli argumente sa opozicijom.

- Pokušali smo da otvorimo raspravu, vezano za ustanovu za decu Kopaonik, koji sada pripajaju Centru za obrazovanje. Problem je što se ne bave suštinom. Odmaralište je propalo, a oni ništa nisu napravili. Nisu konkurenti ni sa cenom, a uslovi koji se pružaju deci su ispod svakog minimuma. Ponovo ulazimo u priču „oni će od sledeće godine”. To je socijalni turizam koji nije zasnovan na realnim osnovama, objašnjava Durgutović.

Prema njegovim rečima, vladajuća većina ne želi da čuju ni jednu kritiku, nezainteresovani su.

- Odbornici vladajuće većine najčešće i ne znaju šta je na dnevnom redu - ne čitaju materijal, oni su samo dizači ruku. Oni ne razgovaraju ni sa Kragujevčanima, a kamoli sa odbornicima, kaže Durgutović.

Bojan Stojadinović, šef odborničke grupe Šumadijska regija – Pokret slobodnih građana zaključuje da diskusije nedostaje zato što odbornici vlasti ne žele to.

- Ovako se gubi smisao. Opozicija reaguje, ali niko ne odgovara. To je taktika vlasti koja se pokazuje kao uspešna za vlast. Ćutke otrpe kritike i izglasaju šta treba, kaže Stojadinović.

Sednica održana 14. februara predstavlja prvo zasedanje gradskog parlamenta u 2020. godini. Ako se po jutru dan poznaje, ni naredna zasedanja neće biti bog zna kako drugačija, barem dok ne budu okončani lokalni izbori.