Tim Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac dobitnik je specijalnog priznanja za izuzetan doprinos očuvanju i unapređenju evropske kulturne baštine, koju dodeljuje Europa Nostra.

Priznanje je dodeljeno za realizaciju projekta konzervatorsko-restauratorskih radova na obnovi crkve brvnare Sv. Petra i Pavla u Darosavi kod Aranđelovca. 

Koordinator projekta bio je Zoran Jaglić, arhitekta i viši stručni saradnik u kragujevačkom Zavodu za zaštitu spomenika kulture, a njegove najbliže saradnice su bile Jelena Munjić, etnolog - antropolog i Bojana Šarenac, restaurator-konzervator.

Crkva brvnara stradala je u poplavama 2014. godine, kada je jedno drvo lipe palo i u potpunosti uništilo krov objekta.

– Odradili smo kompletnu sanaciju crkve, koja je stradala u poplavama 2014. godine, a jedna lipa je potpuno uništila krov crkve. Taj nesrećni slučaj je doprineo da se crkva u potpunosti obnovi, kaže Zoran Jaglić za portal Pressek.

Prema njegovim rečima, projekat je rađen u dve faze, a pomogli si Ministarstvo kulture, a drugoj fazi projekta uključila se i opština Aranđelovac.

- Na ovom projektu radio je zaista veliki tim ljudi, i svi su zaslužni za ovo priznanje, dodaje Jaglić.  

Crkva brvnara u Darosavi nastala je u vremenu oslobođene Srbije pod vođstvom kneza Miloša, kada dolazi do velike obnove pravoslavnih crkava, u kojem se novi hramovi oslobađaju skrivene prigušenosti na koju su ranije bili primorani.

Prvi put se pominje u popisu iz 1. januar 1833. godine, a veruje se da je crkva sagrađena 1832. godine. Iste godine je oslikan i ikonostas, koji je i danas još uvek autentičan. Pretpostavlja se crkva premeštena 1841. godine sa lokacije koja je bila 3 – 4 km zapadno od današnjeg položaja hrama.

Žiri za dodelu ovog priznanja je naglasio da su bili impresionirani preciznošću projekta rehabilitacije, navodeći „da je vidljiv napor zajednice da koristeći tradicionalne tehnike renoviraju objekat od značaja za kulturnu baštinu nakon dramatičnog događaja”.

Inače, ove godina specijalno priznanje za izuzetan doprinos očuvanju i unapređenju evropske kulturne baštine dobilo je ukupno 11 organizacija i ustanova iz 9 evropskih zemalja.