Od početka godine u kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija proizvedeno je oko 21.000 automobila, što je znatno manje nego ranijih godina, saznaje portal Pressek. U prvoj polovini ove godine Fijat se nalazi na drugom mestu po izvozu, odmah iza smederevske železare, sa 251,6 miliona evra.

Do prošle godine kragujevačka fabrika je na listama izvoznika konstantno držala prvo mesto (šest godina za redom).

Na domaćem tržištu, međutim, lane nije beležila bog zna kakve rezultate, pošto podaci pokazuju da je u 2018. godini, u Srbiji prodato tek 203 vozila marke 500L.

Najviše vozila kragujevačka fabrika proizvela je 2013. godine, kada je sa fabričkih traka izašlo 117.000 fiata 500L. Te godine FCA je na inostrano tržište izvezla automobile u vrednosti od 1,53 milijarde evra.

Neznatan pad izvoza zabeležen je 2014. godine, kada je ostvaren prihod od 1.3 milijarde evra, a 2015. godine blizu 1,2 milijardi evra. Izvoz u 2016. godini bio je nešto preko milijardu evra.

U februaru prošle godine, kompanija Fijat Krajsler automobili u Kragujevcu saopštila je da je proizveden jubilarni 500.000 automobil fijat 500L.

 Kolektivni odmor

Radnici kompanije Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija od srede, 17. jula, su na plaćenom odsustvo i na kolektivni godišnji odmor, pa će im prvi radni dan u fabrici biti tek 3. septembar.

O novom modelu se dugo spekulisalo u domaćoj javnosti, ali iz FIAT-a nisu stizale nikakve zvanične informacije. Ipak, u medijima su spominjani razni modeli, među kojima i naslednik Punta, za koji su strani mediji prethodno najavljivali da će se izrađivati u FIAT-ovoj fabrici u Poljskoj.

Prema nekim izvorima, pojavila se i informacija da bi u Kragujevcu mogao da se pravi i model Argo koji je 2017. godine predstavljen u Brazilu kao zamena za Punta i koji je namenjen južnoameričkom tržištu. Kasnije, se pojavila i priča o malom SUV automobilu, koji bi u gami FIAT-a zauzeo poziciju ispod modela 500X, koji se zajedno sa SUV modelom Jeep Renegade izrađuje u Italiji.

Više detalja o tome koji će model praviti u Kragujevcu, te da li FIAT taktizira u pregovorima sa državom o novom modelu, mogli bi konačno da stignu na jesen ove godine.