Pred odbornicima gradskog palamenta, na sledećem zasedanju, naći će se predlog odluke o proširenim i dodatnim pravima finansijske podrške porodici sa decom i merom za ostvarivanje demografske i populacione politike.

Ova odluka, prema rečima Nikole Ribarića načelnika Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ne donosi ništa novo u toj oblasti, već na jednom mestu definiše sva ta proširena prava, a ukupno ih je deset.

- Iako kao Gradska uprava nismo u obavezi da ih finansiramo, mi želimo da proširenim pravima iz oblasti društvene brige o stanovništvu, našim sugrađanima omogućimo kvalitetniji i bolji život, rekao je Ribarić.

Među proširenim pravima su, podsetio je Ribarić, besplatni udžbenici za učenike prvog razreda osnovnih škola, kao i knjige za nagrađivanje odličnih učenika svih osnovnih i srednjih škola, besplatan prevoz u javnom gradskom saobraćaju za sve osnovce i srednjškolce bez obzira na udaljenost mesta stanovanja od škole, boravak na Kopaoniku tokom letnjeg raspusta za decu iz socijalno ugroženih porodica, dnevni boravci za decu sa smetnjama u razvoju, a u okviru mera za ostvarivanje demografske i populacione politike to je finansijska podrška za vantelesnu oplodnju.