Za preduzetnike i preduzetnice, mikro i mala preduzeća, u Kragujevcu je održana informativna sesija o drugom javnom pozivu razvojnog programa EU PRO za dodelu bespovratnih sredstava.

Javni poziv finansira EU, a sprovodi u saradnji sa Vladom RS i UNOPS kancelarijom za podršku preduzetnicima, mikro i malim preduzećima za nabavku nove opreme.

U cilju povećanja konkurentnosti lokalne privrede u regionima Šumadije i zapadne, južne i istočne Srbije, Evropska unija opredelila je ukupno 2,5 miliona evra.

Poziv je otvoren do 10. novembra ove godine, a pravo učešća imaju preduzetnici i preduzetnice, mikro i mala preduzeća koja se bave proizvodnjom i koja su registrovana u periodu od 1. januara 2014. do 31. decembra 2018. godine u 99 gradova i opština uključenih u program EU PRO.

Opredeljena sredstva namenjena su za nabavku opreme i uvođenje usluga sa ciljem da se unapredi proizvodnja i tržišni potencijal privrednih subjekata i doprinese povećanju zaposlenosti. Preduzeća mogu da konkurišu za bespovratna sredstva u visini od 10 do 30 hiljada evra, dok je za brzorastuća i izvozno orijentisana preduzeća i preduzetnike maksimalan iznos podrške 70 hiljada evra. Osim toga, korisnici sredstava treba da obezbede finansijsko učešće u projektu u visini od 20 odsto, odnosno 30 odsto ako apliciraju za sredstva veća od 30 hiljada evra.

Više informacija o samom pozivu, kriterijumima za izbor korisnika, načinu konkurisanja kao i dokumentacija za prijavljivanje dostupne su na internet stranici EU PRO-a: Drugi javni poziv za podnošenje predloga projekata za nabavku opreme i uvođenje usluga za preduzetnike, mikro i mala preduzeća, gde zainteresovani preduzetnici mogu da se prijave za učešće na info-sesijama.