Grad Kragujevac je u nacrtu odluke budžeta za 2021. godinu izdvojio tri miliona dinara za „ostvarivanje i unapređivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja“, odnosno za medijski konkurs, piše Cenzolovka. Taj iznos je tri puta manji nego ovogodišnji, a čak 15 puta manji od onog iz 2019. godine, s tim što taj novac nije podeljen – Kragujevac konkurs za medije nikada nije raspisao.

Gradonačelnik Nikola Dašić je obećao da će se to dogoditi naredne godine, ali novinari u Kragujevcu kažu da obećanjima više ne veruju – toliko su ih se naslušali od prethodnog gradonačelnika. Naredne godine ćemo videti da li će se to promeniti.

Čak i da se konkurs raspiše, bio bi to najmanji iznos u Srbiji u odnosu na veličinu grada. Teško je zamisliti da, ako konkurs bude raspisan i ako nekoliko medija podeli taj iznos i plati takse, može da sprovede i najmanje zahtevan projekat koji traje godinu dana.

Recimo, obližnja opština Rekovac, sa 12.000 stanovnika, za medijske sadržaje u 2020. godini izdvojila je 2,8 miliona dinara. Kragujevac ima gotovo 200.000 stanovnika.

Na pitanje Cenzolovke zbog čega je iznos za medije tako mali, drastično manji i u odnosu na prethodne godine (kada predviđeni novac nije dodeljen), u Gradskoj upravi su istakli da je u pitanju samo nacrt, a ne odluka o budžetu. Odnosno, da je moguće da će suma izdvojena za medije biti bitno drugačija.

 - Odlukom o budžetu Grada Kragujevca za 2021. godinu biće namenjeno 10 miliona dinara na predlog gradonačelnika, navodi se u odgovoru iz Gradske uprave.

To je već na nivou iznosa koji je budžetom bio predviđen za 2020. godinu (koji nikada nije dodeljen).

Gradonačelnik nije precizirao iz kojih izvora će obezbediti dodatnih sedam miliona dinara, pošto se zna da je gradska kasa praznija nego prošle godine, o čemu svedoči i povećanje poreske osnovice za 30 odsto.

Kragujevački novinari sa kojima smo razgovarali su skeptični i podsećaju da je i Dašićev prethodnik Radomir Nikolić obećavao da će raspisati konkurs, ali da nikada iz gradske kase nisu dobili ni dinar.

Biće, kažu, strpljivi i čekaće da gradonačelnik pređe sa reči na delo i da prvi put od kada je to po zakonu obavezan – Kragujevac zaista i raspiše medijski konkurs.

Budžet za medije na nivou varošice

Novinari sa kojima je razgovarala Cenzolovka ističu da je 10 miliona minimum, da sve ispod toga predstavlja dodatno poniženje novinarske profesije i sramotu za grad veličine Kragujevca.

Kragujevac je sa skoro 200.000 stanovnika četvrti grad u Srbiji, iza Beograda, Novog Sada i Niša. Beograd je za 2020. godinu predvideo 85, Niš 89, a Novi Sad 33 miliona za medije.

Nešto manji gradovi, Subotica i Pančevo, za medije izdvajaju oko 40 miliona, četiri puta više novca nego što je Dašić obećao ili 13 puta više ukoliko budžet za medije ostane tri miliona.

Gradovi u okruženju -– Čačak, Kraljevo i Kruševac – godišnje za sufinansiranje medijskih sadržaja daju oko 20 miliona dinara.

U aktuelnom nacrtu odluke budžeta nije navedeno kako će i u kom iznosu u 2021. godini biti finansirana Radio-televizija Kragujevac. Prethodnih godina je toj televiziji godišnje isplaćivano od 45 do 50 miliona dinara.

Tim je zanimljivije to kako se došlo do ideje da će svim ostalim medijima biti dovoljno tri miliona dinara.

Sav novac za medije odlazio RTK

Kada je počelo projektno sufinansiranje, 2015. godine medijima je bilo namenjeno 40 miliona, naredne 2016. godine rekordnih 80 miliona.

U 2017. bilo je predviđeno 20, slično i u 2018. godini (26), a u 2019. godini 45 miliona, da bi taj iznos rebalansom bio povećan na 50 miliona.

Dosadašnja vlast je mogla da „izdvaja“ koliko god je želela, pošto konkurs, u stvari, nikada nije raspisan, već je sav novac odlazio Radio-televiziji Kragujevac.

Ta televizija je finansirana i mimo budžeta, pa je tako 2017. godine, kada je raskinuta privatizacija i ona ponovo prešla u vlasništvo Grada, na njen račun uplaćeno rekordnih 137 miliona dinara, da bi se pokrili dugovi bivšeg vlasnika Radoice Milosavljevića.