U Kragujevcu je u prošloj godini nemačka humanitarna organizacija „Help” dodelila 5 grantova za bivše osuđenike, koji su tim sredstvima otvorili pekare, plastenike i kozmetičke salone. Ove godine je na nivou Srbije planirano odobrenje 15 ovakvih grantova, uz eventualnu mogućnost povećanja tog broja.

Iznos granta je 2.400 evra po klijentu u vidu opreme, a jedini uslov je registracija delatnosti po zakonima Republike Srbije.

Od početka programa „Helpa” za bivše osuđenike, od 2013. godine, bilo je ukupno 67 grantova za zapošljavanje i samozapošljavanje u Srbiji.

- Ciljna grupa su bivša osuđena lica koja su u skorije vreme izašla iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i kojima je potrebna ovakva vrsta pomoći, a glavna obaveza vezana za dodelu granta je registracija delatnosti u skladu sa zakonom Republike Srbije, rekao je Vojkan Milovanović iz organizacije „Help”.

Prema njegovim rečima, nakon odobrenja donacije postoji i mogućnost organizovanja stručne poslovne obuke za klijente, a ukoliko posle dve godine zaposle još neko lice mogu im biti odobrena dodatna sredstva.

Prijave se primaju u narednih mesec dana.