Izgradnja novog Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac trebalo bi da počne krajem sledeće godine, izjavila je, nakon obilaska ove zdravstvene ustanove, ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić.

Kako je navela, tender za projektovanje novog UKC biće objavljen do 15. aprila, a projekat će najverovatnije biti proširen na još neke zgrade unutar ovog zdravstvenog kompleksa.

- Šumadija je centar Srbije i kad je dobro Šumadiji dobro je celoj Srbiji. Prema tome, Kragujevac nije zanemaren. Obišla sam i Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i uverila se u kakvim uslovima rade. Verovatno ćemo projektovanje morati da proširimo na još neke zgrade unutar zdravstvenog kompleksa. Što se tiče Dečije klinike, ona će morati da bude potpuno nova. Gradiće se na mestu sadašnje jer je statika zgrade takva da mora da se ruši. Dečija klinika će imati sve što je potrebno za decu do 16 godina, kazala je ministarka Grujičić, prilikom jučerašnje posete zdravstvenim ustanovama u Kragujevcu.

Ovo je inače već ko zna koje obećanje o početku rekonstrukcije Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac, o kojoj se priča već gotovo dve decenije. 

Za rekonstrukciju Kliničkog centra Kragujevac, kao i kliničkih centara u Novom Sadu i Nišu, te Kliničkog centra Srbije, država je, da podsetimo, od Evropske investicione banke još u decembru 2006. godine dobila kredit. Sva 4 klinička centra prema tadašnjem planu trebalo je da budu završena do kraja 2011. godine.

Od tada do danas Kragujevčani su se naslušali funkcionerskih, ministarskih, pa i predsedničkih obećanja (Vidi LINK) , ali rekonstrukcija najvažnije zdravstvene ustanove u ovom delu Srbije još uvek nije ni počela.

Podsećamo i da je poslednji tender za projektovanje novog UKC, raspisan u januaru 2021. godine, obustavljen u februaru ove godine, zbog, kako je tada navvedeno "vanrednih okolnosti i suštinskih promena tržišnih uslova koje onemogućavaju normalno izvršavanje ugovora, Ministarstvo zdravlja zvanično je poništilo tender za projektovanje za izgradnju i rekonstrukciju Kliničkog centra Kragujevac".