Auto put od Kragujevca do Batočine trebalo bi da bude završen za mesec dana. Tako je barem najavila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, prilikom obilaska radova u oktobru prošle godine.

- Očekujem da investitor, izvođač i projektant rešavaju probleme, da poštuju dogovor i da ova deonica bude završena do kraja marta 2020. godine, rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

Koliko su radovi blizu kraja čitaocima portala Pressek ostavljamo da sami prosude na osnovu snimka sačinjenog u nedelju, 23. februara 2020. godine.

Radovi na drumu dugom svega 25 kilometara, koji treba da poveže Kragujevac sa koridirom 10, počeli su još u jesen 2004. godine. Iako nije u pitanju kompletan auto put već samo njegovo proširenje, 15 godina nije bilo dovoljno da on bude završen.

Gradnju su prekidali mnogobrojni propusti usled nedostatka dokumentacije i novca, a otezanju u nedogled kumovali su i sukobi političara iz različitih partija, i na lokalnom, ali i na državnom nivou.

Koji god funkcioner je u proteklih 16 godina prošao kroz Kragujevac dao je neki svoj krajnji rok.

Portal Pressek podseća svoje čitaoce na neke od odavno probijenih rokova.

- Autoput od Kragujevca do Batočine biće potpuno gotov sledeće godine, a razmatra se i mogućnost izgradnje autoputa od Kragujevca do Gornjeg Milanovca u narednim godinama, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije (7.12.2018.)

- Autoput od Kragujevca do Batočine, dug 24 kilometara, biće završen do juna naredne godine, Aleksandar Vučić, premijer Srbije (25.05.2017.)

- Autoput Kragujevac - Batočina je jako važna deonica od 24 kilometra koja je počela da se gradi još 2009. godine i mislim da je strašno što već davno nije bila izgrađena. Ceo autoput od Kragujevca do Batočine biće završen do polovine naredne godine, Zorana Mihajlović, potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (2017.)

- Najavljujući otvaranje deonice auto-puta od Kragujevca do Batočine, ministarka je rekla da će ostalih 11 kilometara biti završeno do kraja godine, Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (1.08.2016.)

- U narednih godinu i po dana, posle gotovo deset godina, završićemo konačno auto put Batočina-Kragujevac, sredstva su obezbeđena u budžetu za narednu godinu tako da će građani Kragujevca, u narednih godinu i po dana, imati novih 25 km puta koji znači, s jedne strane nove investitore a s druge strane bržu, udobniju i bezbedniju vožnju do Beograda, Niša, Novog Sada, Dejan Trifunović, državni sekretar u ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (decembar 2015.)

- Duboko se nadam da ćemo do kraja 2012. imati završen taj prvi regionalni autoput koji vezuje jedan veliki srpski grad sa Koridorom 10, Verica Kalanović, potpredsednica vlade za privredu i regionalni razvoj ( 31.03.2012)

- Tokom 2010. godine gradiće se autoput kroz opštine Batočina i Lapovo, a svi radovi na autoputu dugom 25km trebalo bi da budu završeni do 2011. godine, Verica Kalanović, ministarka za nacionalni investicioni plan (1.12.2008.)

- Moramo rešiti imovinsko pravne odnose i onda kada uradimo kompletnu projektnu dokumentaciju, računam da će najkasnije za tri godine biti završen ovaj put, Velimir Ilić, ministar za kapitalne investicije (5.05.2007.)